11. lokakuuta 2006

Zorro n:o 11 (1958)

El Zorro oli lukemistolehti, joka vitsien (Leukavasti laukaistua -palsta) lisäksi sisälsi pitkän seikkailutarinan Zorrosta. Kustantaja oli Kustannus Oy Terre vuosina 1957-1986. Kyseinen hahmo oli hyvin suosittu kirjoista, elokuvista ja myöhemmin Disneyn televisiosarjasta, mutta tämä Zorro oli ihan kotikutoista tekoa (eikä suinkaan sama kuin Johnston McCullyn Zorro).

Tapio Vilpponen, nimimerkillä Juan Batiste Montauban, kirjoitti näitä "El Zorro" -seikkailuja, joissa Don Jaime del Castelrey (siis ei Diego de la Vega) joutui huimiin seikkailuihin toverinsa kenraali Aurelio Xavierin kanssa. Vilpponen tunnetaan myös nimimerkistä Roy, joka on tuttu vanhoista suomalaisista elokuvista lavastajana. Hän teki myös mainoksia (ks. Jenkki-purukumin mainossarjakuva). Näitä Zorroja Vilpponen jaksoikin sitten kirjoitella yli 200 numeroa kolmenkymmenen vuoden ajan, ja fanit niitä lukea. Zorro kesti kauemmin kuin Espanjasta Suomeen tuotettu esikuvansa El Coyote, joka ilmestyi 1953-1960. Zorro oli tyyliltään veijarimaisempi ja hurjempi, suomalaiseen makuun räätälöity.


KUOLEMA SOITTI SARDANAA

Zorro_11_1958, tallentanut lurker.

EL ZORRO Del Castelray
Seikkailuja Meksikon tulenhehkuisen taivaan alla
Kirjoittanut
Juan Baptiste Montauban

Zorro on uudentyyppinen lehti joka sisältää, paitsi täydellistä ja pitkää Zorron seikkailua myös kaikenlaista muuta hauskaa ja jännittävää.
Tässä seikkailussaan nousee Zorro jälleen uskollisen Jamiensa - hevosen joka on nopeampi kuin tuuli - selkään, ja alkaa tuoda lakia takaisin Meksikon maahan. Se on tarina huimista yöllisistä ratsastuksista ajoilta, jolloin revolverit sanelivat ainoan lain jota uskottiin.

Joka kuukauden ensimmäinen päivä on ZORRON päivä.



Zorro_silhuetti


English Summary: Finnish author Tapio Vilpponen wrote Zorro's pulp adventure stories in Finnish. His character's name was Don Jaime del Castelrey (not Diego de la Vega). These stories were published by the Vilpponen's pseudonym Juan Batiste Montauban over thirty years and over 200 stories!

Technorati tags: , , ,

5 kommenttia:

  1. Työn orjat Zorron yöstä nouskaa!

    VastaaPoista
  2. Oman muistini mukaan näissä oli erotiikkaakin, aika reipastakin.

    VastaaPoista
  3. Aikoinaan luin koko sarjan. Jaksoin sitä myös kerätä melko pitkään. Alku, ensimmäidet 10 vuotta oli melko lupaava, joskin laatu heikkeni tuonakin aikana koko ajan. Todellisuudessa nimimerkki JBM ei kirjoittanut yli kahtasataa Zorroa, vaan oikea määrä lienee ollut kokonaisuudessaan n. 120 lehteä. Vuodesta 1966 lähtien nimittäin sarjan alkupään numeroista alettiin silloin tällöin ottaa uusintapainoksia ja viimeisinä vuosina ei enää uusia kirjoitettu ollenkaan, vaan turvauduttiin ainoastaan vanhojen numeroiden uudelleen julkaisuun vaihtamalla tarinan nimi ja lisäämällä se mukaan sarjaan tavallaan uutena numerona. Historiallisesti aihe olisi ollut mitä lupaavin, mutta tekijä on ottanut sen suhteen melkoisia vapauksia, sillä kertomusten taustan huomioon ottaen niiden tapahtuma-aika vaihtelee 1840-luvusta aina 1930-luvulle, mikä todellisuudessa on mahdottomuus, koska niissähän ovat aina samat päähenkilöt, Zorro (Jaime Del Castelrey) ja kenraali Aurelio Xavier. Mitä taas mainittuun erotiikkaan tulee, se on varsinkin sarjan loppupuolella täysin mautonta saaden välillä jopa uskomattomia ulottuvuuksia. Myös lehden kuvituksessa erotiikka otettiin lopuksi korostettuna esiin, ilmeisesti myynnin lisäämiseksi, käyttämällä mm. kansikuvissa vähäpukeisten naisten kuvia, minkä vuoksi lehden imago alkuperäisestä koki rajun muutoksen ja sarjaan alun perin kohdistunut mieenkiinto ainakin allekirjoittaneen osalta romahti täysin. Välillä vuosina 1963-64 myös lehden numeroinnissa tapahtui kummia. Yksi numero jäi välistä pois ja myöhemmin lehdessä julkaistuissa luetteloissa oli mukana numeroita, joita ei ollut koskaan julkaistu vuonna 1963. Samassa yhteydessä myös muutaman lehden nimi oli muuttunut (!).

    VastaaPoista
  4. parasta viihdettä ,ja siksi myös kirjoitettu.
    vakavammin tehdyt olivat elokuva kässäreitä.
    osa stooreista varmaan tarttunut brasilian reissuilta.

    VastaaPoista
  5. Luin kaikki Zorrot 1959 alkaen jo kerssna ja keräsin koko sarjan. Karsin kokoelmani, kun tarinat lipsuivat ja kansikuvatkin olivat kuin Jallussa. Nyt on hyllyssä jäljellä vielä 200 ensimmäistä numeroa.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: