29. lokakuuta 2006

Kaari Utrio: Karjalan kruunu (1979)

Tumma miehen hahmo nousee niityltä kuin öinen usva, taivaalla paistattelee raskaana oleva kuu, naisen vaaleat kiharat levittäytyvät tummaan yöhön, uhkea avonainen rintamus kutsuu lukijaa...

Kaarina Ewartin kansi on yksi Utrion parhaista. Kirjan punatukkaista päähenkilöä (hän ei ole päässyt edes kanteen) käy sääliksi, kun hänen vartalonsa on kehittymätön mutta käly ja miehen jalkavaimo ovat uhkeamuotoisia, kuten kuvailevasta takakansitekstistä käy ilmi.


[Klikkaa kuva isommaksi Flickrissä]
Utrio_Karjalan_detail, originally uploaded by lurker_again.
Kansi: Kaarina Ewart

Romaanin alussa tapaamme Anna Elifintyttären - oppimattoman, ketunkasvoisen lapsinaisen, jolla on pitkä punainen tukka ja kehittymätön tytönvartalo. Anna on vasta rakennetun Hämeen linnan linnanpäällikön ainoa tytär. Lupaamalla mahtavat myötäjäiset isä saa hänet tyrkytetyksi vaimoksi rikkaaseen Haukan kauppiassukuun.

Siitä alkaa Annan nöyryytysten tie. Mies ei välitä hänestä vaan lähtee Tyrgils Knuutinpojan mukana valloitusretkelle kaukaiseen Karjalaan. Palatessaan hänellä on mukanaan uhkea jalkavaimo Fetinja, jolla on omat kunnianhimoiset suunnitelmansa. Anna joutuu myös läheltä seuraamaan kauniin ja uhkeamuotoisen kälynsä Beatrixin ja katolisen pappismiehen välistä tuhoavaa intohimoa.

Haukan suvun rajujen miesten ja katkerasti kärsineiden naisten sekä koko 1200-1300 -luvun vaihteen draamat kuohuvat aran ja kokemattoman Annan ympärillä. Valoisampi tulevaisuus odottaa häntä kuitenkin Karjalan karuilla kaskimailla.


BookPlus tietää kertoa kirjan Enkelit kuulevat kutsusi esittelyssä: "Kaarina Ewart on pitkän art director - ja taiteilijauransa aikana kuvittanut lukuisten kirjojen kansia, maalannut tuhansia suosittuja kukkatauluja sekä tehnyt piirroksia eri aikakauslehdille."

Ks. myös Kaari Utrio: Aatelisneito, porvaristyttö (1974)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: