30. lokakuuta 2006

Poppoo - hymylukemisto n: o 1 (1943)


Poppoo - hymylukemisto ilmestyi viisi vuotta (1943-1948). Se oli hyvin korkeatasoinen julkaisu, ja peräti 52-sivuinen. Kirjoittajina olivat mm. Jahvetti, Armas J. Pulla (vääpeli Ryhmy -juttuja), Veikko Karumo, Valentin (E. Rislakki) ja Arijoutsi. Sota-aikana huumori kukki kovien olojen kustannuksella. Yllä oleva Erkki Tantun piirtämä kansi on lehden ensimmäisestä numerosta; lihakauppa on muuttunut halkokaupaksi. Kannen karikaatyyrimaiset hahmot olivat varmasti aikalaisille tuttuja, mutta eiköhän itse lihakauppiaana ole Oliver Hardy (Paksukainen).

"POPPOO" on nyt edessänne - eikä se muuta pyydä kuin hymyänne, sillä se on tehty hymyn takia - kun elämä on väliin niin paksu ja sakia.

"POPPOO" on tarkoitettu sotilaille ja siviileille - aivan kaikille, teille ja meille - mutta ei sentään niille, jotka eivät kaskua ymmärrä eivätkä pientä pilaa ja leikinlaskua. - Ei "Poppoo" ketään rienaa (ainakaan pahasti), ei se sillä tienaa, eikä se haukkumasanoja syydä, muttei liioin konnien ystävä olla pyydä.

"POPPOO" ilmestyy (toivottavasti) neljä kertaa vuodessa, mikä ilo onkaan postin sen tuodessa! Se maksaa irtonumerolta kaksikymppiä vaille kaksi - ja niin tuli elämä taas hauskemmaksi. Seuraava numero ilmestyy keväällä, toukokuussa, kun lehti on puussa.

Jos teillä olisi asiaa tännepäin, olisi osoite näin: Kaisaniemenkatu 6 A. 36. Toimitus ottaa vastaan mielipiteitä ja punoo mielellään uusia ystävyyssiteitä.

Keväällä siis jälleen tavataan ja "Poppoon" uusi numero avataan!

"Poppoon" toimitus

Toimittaja: Ensio Rislakki Kustantaja: Sotainvaliidien Veljesliiton tiedoitusjaosto

Kalastuskampanja käynnissä - Tanttu 1943
Copyright Erkki Tanttu 1943
Erkki Tanttu piirsi Poppooseen myös sarjakuvia, jotka tyylillisesti olivat kovin erilaisia kuin hänen Rymy-Eetunsa.

Herra_Pummi_1943
Kuka mahtaa olla Herran Pummin piirtäjä? Tätä on pohdittu myös Kvaakissa.

Poppoo ja monta muuta lehteä löytyivät kirjamessuilta... niistä lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: