27. lokakuuta 2006

Lottatytto n:o 6-7 (1943)

Lottatyttö ilmestyi 1938-1944 (vuoteen -43 saakka nimellä Pikkulotta). Julkaisija oli Lotta Svärd Keskusjohtokunta. Toimitus ja konttori sijaitsivat osoitteessa Neitsytpolku 2 b A. Päätoimittaja oli Fanni Luukkonen.

Ao. Pohjanmaa-numero oli omistettu kunnioittavasti lotta-järjestön varatyttötyönjohtajalle (upea titteli!) rehtori Hilja Riipiselle hänen täyttäessään 60 vuotta 30.6.43.

Lottatytto_6-7_1943, originally uploaded by lurker_again.

Takannessa ilmestyi kotirintaman oloja kuvaava sarjakuva Mirja ja Marja. Tekijöiksi on merkitty Irmeli ja Hele. Avustajaluettelosta voi arvata, että toinen tekijä on Irmeli Viherjuuri (Veli Giovannin tytär). Kyseessä on siis varhainen suomalainen "naissarjakuva". Feminiini kädenjälki näkyy siinäkin, kuinka tarkkaan asusteet on kuvattu. Itse aihe on hyvin rankka ja piinaavan rehellinen, pommisuojassa istutaan ja pommituksen jälkeen lasten äiti on kateissa. Oikeassa alanurkassa on signeeraus, joka voisi olla HR. Lehden avustajiin kuului myös Hurja-Hilja eli Hilja Riipinen.

Mirja_ja_Marja_ruutu


Mirja_ja_Marja

Pupu-sarjakuva Ks. myös Olavi Vikainen: Korvikkeita (1945).

PS. PopuLAARIssa alkaa tästä lähtien ilmestyä pikkuisia digikiiltokuvia sinne tänne silloin tällöin. Niiden linkit voivat viedä ihan minne vain. Ihan vain huvin vuoksi.

4 kommenttia:

 1. Hauska idea nuo digikiiltokuvat! Pääsee ihan susirajalle asti, ainakin tällä kertaa!

  VastaaPoista
 2. Löysin divarista vanhoja kiiltokuvia aikoja sitten, tytär niillä on leikkinyt. Minua jotenkin viehättää ottaa jotain vanhaa ja muuttaa atomit biteiksi.

  VastaaPoista
 3. Jotenkin tuo nimi Fanni Luukkosen aiheuttaa minulle finnejä. Jonkinlainen yhteiskuntasyntyinen oirehtima varmaan.

  VastaaPoista
 4. Luukkonenhan sai itseltään Hitleriltä Kotka-ritarikunnan ristin "bolsevismia vastaan käydystä taistelusta", kertoo Wikipedia.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Fanni_Luukkonen

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: