Helsingin ympäristöhistoria -blogin artikkelissa Luonto helsinkiläisten lähiökuvauksissa kerrotaan, kuinka monissa lähiöissä (Kontulassa, Kannelmäessä, Pihlajamäessä ja Vuosaaressa) lasten leikkiympäristöön kuuluivat ensimmäisen maailmansodan aikaiset juoksuhaudat ja osittain sortuneet bunkkerit.
Oheisessa Hakkapeliitta-lehden kannessa (30/1927) on kuva tällaisesta bunkkerista: "Maailmansodan muistoja Helsingin lähistöllä".
Vuodesta 1971 näitä bunkkereita on pidetty muinaismuistolain mukaisina kiinteinä muinaisjäännöksinä (paljon kiinteämmäksi ei muinaisjäännös voi tulla) eikä niitä saa kaivaa esiin, tai sen puoleen peittääkään, ilman Museoviraston myöntämää lupaa (ks. Kiinteiden muinaisjäännösten hoito-opas.pdf).
Olli Säynäjäkangas (toim.) - Katariina Ryytty: Pohjoiset korttipelit
-
Kansi: OMS Kirjatuotanto.
*Tupessa on tiettyjä pelistrategioita, joilla vasta-alkajakin pärjää
tyydyttävästi. Ensimmäinen tärkeä vaihe tupessa on näyttö. ...
Kävin jokin aika sitten kuvaamassa juuri tällaisia juoksuhautoja Jakomäen Kaivanto-puistossa, jossa ne on kunnostettu. Mielenkiintoinen paikka, hyvinkin inspiroiva erilaisiin leikkeihin.
VastaaPoistaOletko SusuPetal laittanut kuvia minnekään esille (siis nettiin)? Saat heti linkin PopuLAARIsta!
VastaaPoistaVartsikassa muuan entinen työkaverini törmäsi tonttiaan kaivaessaan lapiollaan betonipunkkeriin ja teki siitä maakellarin.
VastaaPoistaNiin pääsi sota-ajan laitos rauhan tehtäviin! Tuollaisesta bunkkeristahan saa tosiaan aivan loistavan maakellarin. Ja jos sota syttyy, sinne voi mennä piiloon hilloja ja juureksia syömään...
VastaaPoistaEn ole vielä laittanut niitä kuvia kuvablogiini, ovat tulossa kyllä sarjaan "Helsingin kaupunginosat haikailevat"-sarjaan, joka on parhaillaan menossa.
VastaaPoista