5. lokakuuta 2006

Salapoliisi Sexton Blake seikkailee (1953)


Sexton ilmestyi Suomessa myös Seikkailukertomuksia-lehdessä
sarjakuvana. Tässä
Sexton ja hänen poika-apurinsa Tinker täydessä
tanassa junamatkalla kohti tuhoaan. Jatkuu ensi viikolla.

Peitä murha entinen ilmestyi sarjassa Salapoliisi Sexton Blaken seikkailuja numerona 4 (Mantere 1953). Kääntäjänä oli Olavi Linnus, joka kirjoitti itsekin viihderomaaneja (kirjailijanimillä Rex Davis, Gil Dennic ja Brent Morea). Linnuksen tunnetuin suomennos lienee kuitenkin musiikin puolelta, nimittäin Olavi Virran levyttämä Mambo Italia.

Oliver Oyl -blogissa on esitelty tätä, joskus myös tieteiskirjallisuuden elementtejä sisältänyttä, sarjakuvaa enemmänkin ja todettu, että Sexton oli yksi James Bondin edeltäjistä ja esikuvista.

Sexton Blake ilmestyi Suomessa myös kioskilehtenä vuosina 1956-1963. Ulkoasu alkoi loppuvaiheessa muistuttaa Jerry Cottonia, joka sekin julkaisi muutaman kerran Sextonia jatkosarjana.


1953_Sexton_Blake_4, tallentanut lurker.
Tuntemattoman tekijän kansi on lähes suora kopio
The Sexton Blake Libraryn no 253 kannesta.


Takakansiteksti:
MITÄ TEKISITTE

jos huomaisitte menneenne ansaan, jonka tarkoituksena oli saattaa teidät murhasta syytetyksi ja hirtetyksi? Kenen puoleen kääntyisitte, kun pidätettynä toteatte puolustusmahdollisuuksienne pienentyvän päivä päivältä?

Kääntyisitte tietenkin Sexton Blaken puoleen, sillä hän, jos kukaan, pystyy teitä sellaisessa hirvittävässä tilanteessa auttamaan. Mutta mainehikas salapoliisikin saattaa joutua mitä pulmallisimpiin tilanteisiin, sen saamme todeta Sexton Blake -sarjan uudessa niteessä

PEITÄ MURHA ENTINEN

Suunnattoman ovela murhaaja siinä rakentaa ympärilleen suojamuurin, joka tuntuu läpäisemättömältä. Häikäilemättä hän punoo juoniaan tiellään olevien ihmisten pois raivaamiseksi ja levittää kauhua ympäristöönsä.

Stephen Blakesley on kirjoittanut tämänkertaisen Sexton Blake -seikkailun ja tehnyt sen sarjamme parhaaseen tyyliin. Romaani on täynnä yllättäviä käänteitä ja vauhti pysyy herpaantumattomana loppusivulle saakka.

SEXTON BLAKE -sarjan tähänastiset:

1. John Drummond: Murha kummitustalossa (The Case of the Haunted Square)
2. John Drummond: Väijytys äänirajalla (The Case of the Sabotaged Jet)
3. Rex Hardinge: Rehtorin salaisuus (The Headmaster's Secret)
4. Stephen Blakesley: Peitä murha entinen (The Riddle of the Blazing Bungalow)
Seuraavana ilmestyy:
5. Walter Tyrer: Harmaa kuolema (The Dilemma of Dr. Hiley)


English Summary: The Sexton Blake Library was published in Finland in different formats (novels and magazines) during the 1950's and early 60's. The covers of the novel series were redone by unknown Finnish artist (as almost exact copies of the original covers).

2 kommenttia:

  1. Katos perhanaa kun juuri eilen hoplasin Sexton Blakea ja mietin, että milloinkahan se ilmestyy popuLAARIIN.

    VastaaPoista
  2. Hauska yhteensattuma. Sexton Blake on kumma kyllä lähes unohdettu, vaikka häntä on julkaistu kirjaimellisesti satamäärin Suomessa.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: