8. lokakuuta 2006

Anna (2006)

Tänään on pakko kirjoittaa hyvin ajankohtaisesta aiheesta.

Venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja (engl. kirjoitusasu Politkovskaya, venäl. Анна Политковская) murhattiin ampumalla maansa presidentin syntymäpäivänä. Tappaminen kävi varman päälle, kotitalon hissin ovelle. Pakoon ei voinut päästä. Mustiin pukeutunut ammattilainen oli asialla.

Ulko-ovea ei murrettu. Tappaja tiesi ovikoodin. On olemassa viranomaiskoodi, jota käyttävät esimerkiksi miliisit ja sotilasviranomaiset, jolla pääsee sisään kaikista ovista. Tappaja oli seurannut uhriaan pitempään, sillä hän tunsi kohteensa aikataulun. Ensimmäinen laukaus osui kehoon, viimeinen päähän. KGB toimi aina näin, teloitustyylinen teilaus oli käyntikortti, joka kertoi kuka oli asialla.

Murhaaja pudotti tarkoituksellisesti pistoolinsa tekopaikalle, 9 mm Makarovin, jollaista venäläiset ammattitappajat lähes aina käyttävät. Hylsyjä oli neljä.

Anna yritti olla raportoinnissaan puolueeton, hän ei kaunistellut. Tshetshenian sodan pahimpana vaikutuksensa hän piti sen rapauttavaa vaikutusta Venäjään. Anna oli valmistelemassa artikkelia kidutuksista Tshetsheniassa.

Annan pahin "rikos" oli totta kai se, että hän näytti Venäjän hallinnon häpeällisessä valossa. Vaarassa oli Miehen kunnia. Rangaistus oli tämä.

Yle kertoo, että Venäjän poliisi on murhatutkinnan yhteydessä takavarikoinut Annan tietokoneen kovalevyn sekä edellä mainittua artikkelia varten kerätyn materiaalin. Tätä materiaalia ei taideta enää nähdä. Annan lehdellä, Novaja Gazetalla, on ilmeisesti kuitenkin joitakin kuvia, jotka se aikoo julkaista.

Vuoden 2000 jälkeen Venäjällä on murhattu 12 journalistia samaan tyyliin. Murhien selvitysprosentti on nolla.

Moskovassa sadat ihmiset ovat lähteneet marssille protestiksi Annan murhalle. Samalla he ovat osoittaneet mieltään myös georgialaisten syrjintää kohtaan. Osalla mielenosoittajista oli keltainen tähti rintapielessään. Vahva symboli.

Esa Suominen uskoo blogissaan, ettei epäile Venäjän viranomaisten kykyä saada murhaaja käsiinsä, mutta onko tämä todella syyllinen, siitä ei ehkä ikinä saada varmuutta. Monet ilmaiset vain surunsa. skh79 toteaa, että sitä mitään tänään tapahtui, pelättiin jo pitkään. Myrkytystapaus lentokoneessa ei ole unohtunut, samaten teon samankaltaisuus Klebnikovin murhaan on hätkäydyttävä. Ali Esbati: Skakande och tragiskt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: