24. lokakuuta 2006

Risto Isomäki, Sarasvatin hiekkaa (2005)

Risto Isomäki on ennustaja, vaikka moni häntä tieto- ja romaanikirjailijana pitääkin. Tai oikeastaan hän luo kuvia todennäköisistä skenaarioista ja kertoo yksityiskohtaisen laajalti niiden vaikutuksista ja seurauksista.


Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Risto Isomäen lähitulevaisuuteen sijoittuva Sarasvatin hiekkaa on episodimainen romaani tapahtumista, jotka kaikki antavat vihjeen siitä mitä on tulossa: Grönlannin jäätikön romahduksesta syntyvästä megatsunamista. Minua hätkähdytti kohta, jossa melkein-maailmanlopun jälkeen erään selviytyjän kirjahyllystä löytyvät ne kaikkein hyödyllisimmät kirjat, mm. Pellervo-lehden vuosikerta 1906 ja Kanalan rakentaminen. Tuota noin, jos pahin sattuu, niin laitan kutsun tänne blogiin, pieni kirjastoni voi olla käyttökelpoinen - havainnolliset sarjakuvat siitä, kuinka esiteollisessa yhteisössä tehtiin heinää voivat olla hyvinkin hyödyllisiä.

Isomäkeä moititaan usein ohuesta henkilökuvauksesta. Itse olen vähän toista mieltä. Ihminen vain kuvataan vähäpätöiseksi olennoksi, jonka tunteilla ja mielipiteillä on kovin vähän jakoa universumin temmellyksissä. Samalla he ovat kirjailijan puhetorvia, joiden suun kautta kerrotaan tärkeitä asioita kuten että ydinvoimaloiden rakentaminen rannikoille on todella typerää. Ja kyllä jotkut tutkijat todellakin puhuvat niin asiapitoisesti. Isomäen kirjat tuovat mieleeni Wyndhamin teokset (Triffidien kapina), joissa niissäkin ihmiskunnan toimet saavat aikaa maailmanlaajuisen katastrofin.

Lue ja kuuntele: Kasvihuoneilmiö on jo karannut ja Vieraan valinta: Tulevaisuuden ennustaminen on totisen vaikeaa työtä (Yle Radiosoitin)

English Summary: Risto Isomäki is Finnish science ficton writer. His novel Sarasvatin hiekkaa (The Sands of Sarasvati) is an ecothriller about the flood of biblical and mythical proportions, quite literally. Isomäki is also very active activist in the environmental movement and accordingly majority of Risto’s published work is academic research and reports in this particular field.

2 kommenttia:

  1. Hei, nämä ovat tärkeitä asioita ja Isomäki tekee kirjoittaessaan tärkeää työtä. Mutta olen edelleen sitä mieltä, että kirjan ihmiset ovat paperisia. Jopa tutkijat puhuvat vapaa-aikanaan ja rakkauselämässään kuin ihmiset - sanoo itsekin tutkija :-)
    Maijastina K.

    VastaaPoista
  2. No, pakko myöntää ettei Isomäksi ensisijaisesti satsaa henkilökuviin - mutta hyviä kirjoja hän silti kirjoittaa.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: