28. toukokuuta 2007

Tulta! (1927)

Haluatteko luopua öljykannusta ja rasvaruiskusta huolettomana siitä, ettei niitä enää tarvita?

Näin mainostettiin Chandler-autojen Keskus-rungonvoitelujärjestelmää Hakkapeliitta-lehdessä vuonna 1927. Hakkapeliitta on yhtä lailla aikansa kuvastin kuin Tulenkantajat-lehtikin, molemmat olivat erinomaisesti toimitettuja ja palavan innon läpitunkemia. Yhteistä oli myös "koneromantiikka", joka Hakkapeliitassa tosin suuntautui hurjimmillaan jopa futuristisiin tieteiskuvitelmiin hirveistä joukkotuhoaseista (ks. A. Karimo: Kohtalon kolmas hetki).

Hakkapeliitan mainokset olivat usein räätälöity ja kohdistettu suoraan lehden lukijoille. Chandler-mainoksessa on myös osattu käyttää hyvin modernia sarjakuvamaisuutta puhekuplineen kaikkineen. Yritys on muuten yhtä olemassa, vaikkakin valmistaa nykyään ruuveja.

Chandler-auto -mainos vuodelta 1927 Aarno Karimo oli selvästi lehden kantavia voimia ja hänen kansitaiteensa on ehkä suomalaisen aikakauslehdistön parasta A-sarjaa kautta aikain. Kauniisti laveeratussa maisemassa yleensä tykit jyskyvät, tankit vyöryvät tai pommikoneet kaartavat kauniissa kuviossa sinitaivaalla... joskus toki kannessa saattoi olla ihan puhdaskin maisemakuvaus.

Hakkapeliitta 29/1927Tulta!
Hakkapeliitta 29/1927
Kansi: A. Karimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: