30. toukokuuta 2007

Terra, Maan kaksoisplaneetta (1953)

Lentävät lautaset tulevat tietenkin Terralta, Maan kaksoisplaneelta, joka kiertää Aurinkoa samalla radalla mutta täsmälleen vastapäätä, niin ettei sitä koskaan nähdä Maasta...


Terran futuristinen työsema
Terran futuristiset työasemat ovat ergonomisesti erinomaisesti muotoiltuja.

Tieteissarjakuva Terran arvoitus (engl. Twin Earths) alkoi Suomessa ilmestyä Apu-lehdessä n:o 20/1953. Sitä edeltävässä numerossa kuitenkin julkaistiin sarjakuvaa esittelevä "mainossivu", Terran arvoitus, jossa kerrottiin taustoja tuleville seikkailuille. Sarjakuvaa kirjoitti Oskar Lebeck ja piirsi Alden McWilliams. Seikkailuissa keskityttiin enemmänkin tieteiskuvitelmiin ja jännittäviin keksintöihin kuin aikaisempien scifi-sarjakuvien (Flash Gordon, Buck Rogers) tapaisiin pulp-tyylisiin seikkailuihin. Kurvikkaista avaruusneitosista ei tosin ollut pulaa tässäkään sarjakuvassa...

Mitä "lentävät lautaset" ovat? Mistä ne tulevat? Kukaan ei ole pystynyt antamaan tyydyttävää selitystä. Uuden sarjakuvamme tekijä käsittelee kysymystä sangen mielenkiintoisella tavalla. - Maapallollamme on kaksoisplaneetta Terra, joka kiertää aurinkoa Maan radalla. Tälle salaperäiselle planeetalle johtavat seikkailun tapahtumat meidät ja saamme tutustua monenmoisiin ihmeellisyyksiin. Joudumme tekemisiin aineiden kanssa, jotka ovat täysin vailla painoa. Jotkut niistä vetävät energiaa puoleensa, toiset taas karkoittavat sen. Tutustumme antennilaitteisiin, joiden avulla voidaan ottaa energiaa suoraan ilmasta, sekä muihin, Terran korkean sivistyksen aikaansaannoksiin.

Terran on tekijä kuvitellut naisten hallitsemaksi, joka sekin on omiaan tekemään sarjan tapahtumat tavallista mielenkiintoisimmiksi. Kun nämä Terran tyttäret lisäksi ovat kauniita ja vartaloltaan hyvin kehittyneitä, tulemme varmasti viihtymään heidän maailmassaan ja seurassaan.

Lentävät lautaset olivat aidosti 1950-luvun ja kylmän sodan kuvastoa, ehkä suorastaan koko silloisen zeitgeistin symbolinen peruskuva, jonka Steven Spielberg lopulta muutti tieteistieteestä mystiseksi new age -hömpäksi.

Teksasilainen poika, Punch, "jäniksenä"
lentävällä lautasella.

Art © United Feature Syndicate

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: