2. toukokuuta 2007

Johnny Wiking (1944)


Johnny Wiking, äventyr i världsrymden oli upea tieteissarjakuva, joka ilmestyi (ainakin 1940-luvulla) ruotsalaisessa Vecko-Revyn-aikakauslehdessä. Piirtäjä oli Björn Karlström. Hän on selvästi hakenut samaa sarjakuvaansa samaa tyyliä kuin Alex Raymondin Flash Gordonissa.

Suomalaiset vanhat pilasarjakuvat ovat paljosta velkaa ruotsalaisille esikuvilleen, kuten PopuLAARIssa on muutamankin kerran pantu merkille. Olisiko myös niin, että Ami Hauhiokin olisikin saanut Flash Gordon -vaikutteensa Johnny Vikingin kautta? Sen verran samannäköisiä ovat vieraan planeetan maisemat ja saurukset... Vecko-Revyn oli hyvin suosittu lehti ja sitä luettiin paljon myös Suomessa.


Vecko-Revyn 7/1944

  • PS. Ruotsalaisista sarjakuvista ja muustakin kertoilee Sekvenskonst-blogi.
English Summary: Björn Karlström is an excellent Swedish artist, whose early space adventure comic strip, Johnny Wiking, was heavily influenced by Alex Raymond (of Flash Gordon). Even Karlström's signature is drawn into same style as Raymond's. And I am making a wild guess that Karlström for his part had quite an impression upon late Finnish comics artist Ami Hauhio. Vecko-Revyn was very popular magazine also here in Finland and it was full of wonderful comics - often in colour. But of course the similarities for both artists could derive from Alex Raymond... so I'm just guessing.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: