16. toukokuuta 2007

Aiotko kirjailijaksi? (1935)


MIKA WALTARI (1908-1979) opettaa kuinka kirjailijaksi tullaan. WSOY:n mainos on vuodelta 1935, jolloin kirjakin ilmestyi, joten kovin nuori ja tietäväinen oli Waltari vielä itsekin...

Mika Waltari johtaa uudessa, mainion hauskasti pakinoivassa ja terävästi leikkaavassa teoksessa lukijan kirjallisen elämämme kulissien taakse ja paljastaa asioita, joista tavallisella ihmisellä ei ole aavistustakaan.

AIOTKO KIRJAILIJAKSI? on omistettu ennen kaikkea aloitteleville kirjailijoille. Siinä selostetaan helppotajuisesti vasta-alkajain tavalliset virheet ja erehdykset, opetetaan oikealla tavalla laatimaan käsikirjoitus ja asettumaan yhteyteen toimittajien ja kustantajien kanssa, neuvotaan tyylitaitoa ja runojen, novellien, aikakauslehtiproosan, romaanien, näytelmien, kuunnelmien, jopa elokuvakäsikirjoitusten sommittelutekniikkaa, - selitetään kustannussopimukset, kirjailijan oikeudet ja kirjoituspalkkiot.

Tavallinen kirjallisuutta harrastava lukija viehättyy seuraamaan tätä huvittavin esimerkein ja usein jyrkästi persoonallisin kannanotoin valaistua pakinaa, jossa Waltari muuten esiintyy ensi kerran humoristinakin.

AIOTKO KIRJAILIJAKSI sisältää 216 sivua ja maksaa 32:-. sid. 45:-.
Aiotko kirjailijaksi? oli kirjoitusopas, jolla oli hyvin suuri vaikutus aikoinaan, vaan on siitä otettu painoksia tähän päivään saakka.

Kalle Päätalo on kertonut, kuinka tärkeä merkitys hänen uransa alkuun oli tällä Waltarin oppaalla jonka hän tilasi Helsingistä saakka.

Ks. myös NVL: "merkkimiehiä" ja Valtari ja Havin partavaahdoke.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: