27. marraskuuta 2006

Uskallatko sinä olla protenstantti? (1969)


Lasten_kuvalehti_9_1969, originally uploaded by lurker_again.

Lasten Kuvalehti (1945-1982) oli kristillinen lastenlehti, jonka päätoimittaja oli Ensio Lehtonen. Hänet tunnettiin paremmin nimellä Ensio-setä. Numerossa 9/1969 lapset haastattelevat häntä ja kysyvät, että mitä hän pelkää eniten. "En ketään muuta kuin itseäni. Minussa asuvaa pahaa minä inhoan ja vihaan." Tällainen lähes pelkotilaan vivahtava synnintunto leimasi lehteä muutenkin, ainakin näin nykylukijan silmin. Ks. myös Aatu saa silmätulehduksen (1958) ja Tenavat: Pirkko ja Pekka (1958).

Lehti sai ilmeisesti suuren osan aineistostaan jostain amerikkalaisesta vastaavasta lehdestä. Afrikkalaiset kuvattiin täydellisiksi villeiksi vielä 1960-luvun lopulla, kuten yo. kannesta näkyy; mustat asuivat poppamiesten vallan alla "pakanamailla".

Sarjakuvat lehdessä olivat sinänsä hyvin laadukkaasti piirrettyjä, kuten tämä Tullus, kristityn pojan seikkailuja apostolien aikaisessa maailmassa.

Tullus
Uskallatko sinä olla protenstantti?

Lehteä levitettiin verkostomarkkinoinnilla, pienet asiamiehet hankkivat tilauksia kouluissa ja kerhoissa. Ensio-setä kertoo: "Vastaani tuli täti, joka kertoi silmät ilosta kyynelissä, että kun heille on tullut Lasten Kuvalehti, eivät heidän lapsensa välitä lainkaan huonoista lehdistä. Ja kun hän on alkanut itsekin lukea Lasten Kuvalehteä, on hänestä itsestäänkin tullut kiltti. Kun Lasten Kuvalehti saapuu postista, se tuo kuin taivasvaloa koko perheen keskelle."

5 kommenttia:

 1. Kaikki maailman protenstantit, liittykää yhteen, heh. Näitä lehtiä oli minullakin lapsena, pyhäkoulustakohan niitä tuputettiin? Kerrassaan upeaa syyllistämistä. Itseäni kiehtoi lapsena suuresti piirros valtavasta jyrkänteestä, jonka huipulle johti kapea, vaaroja täynnä oleva polku. Huipulla odotti tietysti taivas. Leveä ja tasainen polku taas johti ilmeisesti suoraan helvettiin. Joskus selailin näitä kirpparilla, mutta en sentään ostanut... joku päivä vielä varmaan sorrun ja saan silmätulehduksen.

  VastaaPoista
 2. Sain tämän lehden vuosikerran palkinnoksi ekaluokkalaisten piirustuskilpailussa v.-69!! Hämmennys oli lukiessa suuri, koska perheemme ei kuulunut kirkkoon. Että on tuollaistakin elämää olemassa...

  Luulin muuten, että mulla on sivulaskuri ihan pillastunut, mutta syykin selvis sitten... Tänks.

  VastaaPoista
 3. Tästä lehdestä näyttää monella olevan rakkaita muistoja...

  Käpsä, hienot sivut sinulla, kyllä niitä kelpaa "puffata".

  VastaaPoista
 4. Hassua =D
  Huomasin juuri luokkapilvestä miten hyvin sana "paavo" on täällä edustettuna, 62 mainintaa, toiseksi yleisin tag =D

  VastaaPoista
 5. Paavo rulettaa! Hmm, mielenkiintoinen huomio. Tuo luokkapilvi on muutenkin aika hauska widgetti blogien sivuilla, siitä näkee yhdellä silmäyksellä, summittaisesti, mistä ko. blogissa kirjoitellaan.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: