13. marraskuuta 2006

Joanna Pitman, Blondit (2006)

Joanna Pitmanin Blondit, vaaleaveriköt Afroditesta Madonnaan on ilmestynyt suomeksi (suom. Arja Kantele, Atena Kustannus). Kirjassa käsitellään tietenkin myös natsijohtajien propagandan avulla esiin nostamaa "arjalaista" vaaleaa sankaria, puolijumalaa, joka on hyveellisempi ja puhtaampi kuin alemmat, tummien rotujen edustajat, ja joka edustaa järjestystä ja pelastusta. Ilmiö oli tuttu myös amerikkalaisesta viihteestä.

Kirjailija itse värjäsi hiuksensa vaaleiksi kirjan kirjoittamisen aikana ja huomasi heti saamansa imartelevan huomion.

Alla olevat esimerkit ovat Alex Raymondin sarjakuvasta Iskevä Salama (Jännityslukemisto 32/1938), jossa tämä asettelu on todella korostettu; viholliset ovat muunnelmia juutalaiskarikatyyreistä ja keltaisesta vaarasta, vaikka vieraalla planeetalla seikkaillaankin. Flash Gordon on arjalaisista arjalaisin sankari, univormua myöten.


Tässä hauska blogi: Undercover Blonde.

3 kommenttia:

 1. Minä mietin joskus filosofi Marja-Riitta Ollilan blondattua tukkaa. No eikö minulla tosiaan muuta miettimistä ole, varsinkin kun hänen ajatuksensa ovat kiinnostavia onpa tukka sitten millainen hyvänsä. Mutta siis olen muistavinani, että hän olisi itsekin jossain kommentoinut tekemäänsä ratkaisua, että ryhtyy tuollaiseksi yltiönaiselliseksi blondiksi. Jotenkin kiehtovaa ja pelottavaa ja tietyssä mielessä surullistakin, ettei hiusten väri ole pelkkä makuasia, vaan sen avulla voidaan vaikuttaa ihmisiin. Puhumattakaan sitten kaikesta muusta ulkonäköön liittyvästä.

  VastaaPoista
 2. Kyse on tietenkin usein vain roolileikistä, johon voi ryhtyä vain tukkansa värjäämällä.

  Muistan jostakin lukeneeni, että jos japanilaistyttö värjää tukkansa ruskeaksi, hän osoittaa kapinallisuutensa ja muuttuu vähän puolimaailman naikkoseksi. Jopa työpaikan saanti voi olla vaikeaa...

  Yllättävän paljon on hiusten värillä väliä.

  VastaaPoista
 3. Blondi saa tosiaankin enemmän huomiota kuin muulla tukan värillä. Erään ajan elämästäni olin blondi ja kylläpä päät silloin kääntyilivät. Nyt punatukkaisena perään ei vihellä enää kuin vesipannu- eikä sen puoleen tarvettakaan kun on jo iso perhe ja iso ukko ;)

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: