30. marraskuuta 2006

Neiti Etsivä (1974)

Nancy Drew -sarjan (suomessa Neiti Etsivä, ja etunimikin on Paula) alkuperäinen kirjoittaja Mildred Wirt Benson kuoli 96-vuotiaana toukokuussa 2002. Hän kirjoitti sarjan ensimmäiset kirjat 1-7 ja 11-25.

Kuka ihme sitten on Carolyn Keene?

The Stratemeyer Syndicate -kustantamo oli kuuluisa siitä, että se julkaisi kirjojaan "keksityillä" kirjailijanimillä, oli kirjat sitten kirjoittanut kuka tahansa. Kustantamon perustaja Edward Stratemeyer ideoi ajatuksen naispuolisesta salapoliisisankarittaresta 1930. Vuotta aikaisemmin oli alkanut ilmestyä Hardy Boys -sarja. Kaikkia näitä nuorisosarjoja julkaistiin pseudonyymin alla, kustantajan mukaan jatkuvuussyistä. Ks. Kysy kirjastonhoitajalta. Kustantajalla oli ilmeisesti myös tarkoitus jättää tekijät ilman tekijänoikeuksia ja korvauksia; kirjailijat ovat käräjöineet kustantajan kanssa tässä pikkuasiasta.

Neiti Etsivä -sarjan ensimmäinen kirja on Neiti Etsivä ja kadonnut testamentti (The Secret of the Old Clock, suomentanut Leena Uoti). Se ilmestyi suomeksi ensimmäisen kerran 1955. Kirjoja on jatkuvasti kirjoitettu "uusiksi" ja kansia on modernisoitu uusien painosten myötä.Neiti Etsivä -sarjan ensimmäinen kirja kertoo siitä, miten juuri kuusitoista vuotta täyttäneestä punatukkaisesta Paula Drewista tuli Neiti Etsivä. Kun vanha omalaatuinen Joshua Crawley kuolee ja hänen testamenttinsa avataan, sen sisältö hämmästyttää koko kaupunkia. Olisiko mahdollista, että Joshua olisi voinut testamentata koko omaisuutensa röyhkeälle Tophamin perheelle ja jättää perinnöttä vanhan sairaan sukulaisensa neiti Abigailin? Paula ei ole ainoa joka arvelee, että vanhuksen on täytynyt kirjoittaa toinenkin testamentti. Hän ryhtyy ratkomaan arvoitusta asianajaja-isänsä apuna ja ennen pitkää saa huomata olevansa keskellä mitä yllättävintä rikosjuttua.

6 kommenttia:

 1. Kiitos, Olli, hyvästä linkkivinkistä.

  VastaaPoista
 2. Minä en ole koskaan lukenut noita Neiti Etsiviä, vaikka ovat kai yleensä tyttöjen suosiossa.

  VastaaPoista
 3. En malta odottaa, että pääsen pilaamaan jonkun läheisen päivän triviatiedolla carolyn keenesta. Vaikka en ole edes lukenut neiti etsiviä. kun kerron tästä siskolle niin se sanoo : "aijaa... lidlistä saisi sinappia halvalla" ja jatkaa mainoslehtisen lukua, vaikka se on lukenut varmaan kaikki neiti etsivät. miksi ihmisiä ei kiinnosta merkityksetön nippelitieto?

  VastaaPoista
 4. Toisaalta triviapeli Trivial Pursuit on yksi suosituimmista lautapeleistä koskaan.

  Neiti Etsiviä näyttää nykyään saavan mangaformaatissa kirjakaupoista, in english. Suomeksi niitä ei taida enää ilmestyä.

  VastaaPoista
 5. Stratemeyer Syndicate ei ollut kustantamo, vaan tuotti ja kirjoitutti kirjat, (kustantamot Grosset&Dunlap ja Simon & Scuster). Syndikaatti keksi juonet, haamukirjoittajat kirjoittivat kirjat, jotka editoitiin vielä syndikaatissa. Kirjailijoille kyllä maksettiin, mutta he luopuivat sopimuksessa tekijänoikeuksistaan.

  Neiti Etsivä sarjoja on useita mutta vain yhtä on suomennettu (ja sarjakuvaa nancy Drew).

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: