PopuLAARI lanseeraa suomenkieleen uuden termin...
J kommentoi Fazer-marmelaadia -mainosta, että ihan tulee Hiidenvirta mieleen nukeista ja kuvan karmivasta tunnelmasta. Niinpä.
Nukkeja, robotteja ja eläviä kuolleita ei ole suinkaan sattumalta käytetty kauhuelokuvissa; kyse on ilmiöstä nimeltä "uncanny valley". Termin on lanseerannut japanilainen robotiikan tohtori Masahiro Mori (onko Suomessa robotiikan professuuria?).
Suomeksi tästä ilmiöstä voitaisiin käyttää nimitystä "hirviöiden laakso". Laakson pohjalla käydään siinä vaiheessa, kun olento muistuttaa 60-90 prosenttisesti ihmistä (ks. kuva ohessa).
Mitä enemmän robotti, nukke tai tietokonepelin hahmo muistuttaa ihmistä, ei ihan mutta melkein, sitä karmivamman näköinen se on. Clive Thompson kirjoittaa hauskasti kolumnissaan Monsters of Photorealism siitä, kuka oli Xbox 360:n konsolipelin King Kong karmeimman näköinen hirviö...
On kaksikin (jostain syystä hyvin aliarvostettua) elokuvaa, joissa robotti kulkee esitetyn käyrän lähes kokonaisuudessaan läpi: Bicentennial Man ja A.I. Molemmat on esitetty Suomessakin televisiossa. Spielberg antoi A.I.:n robottipoikaa, Davidia, näyttelevälle Haley Joel Osmentille ohjeen, ettei tämä saanut lainkaan räpyttää silmiään, ei edes päätään kääntäessään. Tämä hienovarainen erilaisuus antoi juuri oikean tunteen erilaisuudesta ja piti Davidia hirviöiden laakson asukkaana. Kunnes sitten lopussa...
Kuinka sattuikaan, BBC:n sivuilla oli juuri video Android takes bow in Japan. Robotit näyttävät aivan Kauna-kauhuelokuvien hornanhengiltä.
Mysi Lahtinen: Joulu
-
*Minä olen pyrkinyt siihen, että lattiat ovat pestyinä viimeistään kaksi
viikkoa ennen joulua. Siihen mennessä on muutkin hommat tehty. Tämä on
mukava hetk...
Uncanny valley on mielenkiintoinen aihe. Bloggasin siitä itsekin vuoden alussa.
VastaaPoistaNo voihan...
VastaaPoista...PopuLAARI olikin jälkijunassa.
Höh, en minä sitä noin tarkoittanut. :D Mitä enemmän näkökulmia, sen parempi.
VastaaPoistaNo en minäkään mitään "tarkoittanut". Aihe jäi sen verran pyörimään päähän, että jatkoin sitä vielä yhdellä esimerkillä seuraavassa viestissä.
VastaaPoista