4. marraskuuta 2006

Kuningas Toton vankina (1942)

Kuningas_Toton_vankina_1942, originally uploaded by lurker_again.
Copyright Asmo Alho, Gummerus, 1942

Sampo Haahtela (18.8.1908-21.8.1993) kertoo esipuheessaan kirjoittaneensa kirjansa Kuningas Toton vankina "rintamalla hiljaisena aikana syyskuussa 1942". Se kertoo pikku Eskosta, joka joutuu satumaailmaan. Viehättävästi vanhentuneen ja sota-ajan asenteita heijastelevan tarinan tekee nykylukijalle mielenkiintoiseksi se, että se sisältää paljolti viittauksia tuon ajan lasten suosikkihahmoihin, myös Disney-hahmoihin. Kirjan kuvitti Asmo Alho.

Sampo Haahtelaa voidaan osin pitää varhaisena suomalaisena fantasiakirjailijana. Vuonna 1950 julkaistua Laiva seisoo sumussa -teosta on pidetty tyylilajiltaan jopa surrealistisena. Haahtela oli poliittisilta asenteiltaan ilmeisesti hyvin vanhakantainen ja kirjallisesti runebergilais-koskenniemiläinen, mutta hän näyttää silti ottaneen innokkaasti vastaan moderneja vaikutteita maailmalta.

Alho_Mikki_Hiiri
Asmo Alhon pitkähäntäinen versio Mikki-Hiirestä.
Vedet niskoilleen saava hoviherra puolestaan on Bonzo.

Ankka Lampinen huohotti kömpelönä ja pulleriaisena säkkinsä sisällä räpyläjalkoineen ja löi yhtä mittaa leveän nokkansa lattiaan, mutta pääsi kuin pääsikin perille, ja julistettiin yleisen riemun vallitessa voittajaksi. (...)

Keskelle salin lattiaa tuotiin tavallinen pesuvati. Sitten asteli sisälle äskeinen musiikkeri Mikki-Hiiri kädessään vesikannu.


English Summary: In the black-and-white picture you can see the Finnish (long tail) version of Mickey Mouse. It was published 1942 (during the II World War) in a children's book by Sampo Haahtela. And if the dog looks familiar, hey, it's Bonzo!

2 kommenttia:

LinkWithin

Hae tästä blogista: