28. marraskuuta 2006

Paycheck - muista tulevaisuus (2003)

Aivot kuumina...
Tutun näköinen laite...

John Woon ohjaaman tieteisthrillerin Paycheck parissa tuli vietettyä eilen (maanantaina 27.11.) oikein viihtyisä ilta.

Pääosanesittäjä Ben Affleck on vähän liian komea, jotta hänet voisi ottaa vakavasti, mutta tällaiseen teknoinsinöörin rooliin hän sopii oikein hyvin. Itse asiassa hän, Michael, oli erikoistunut sellaiseen kuin "reverse engineering", jolle en tiedä suomenkielistä vastinetta. Ehkä mallinnusrakentaminen? Joka tapauksessa hänet palkataan rakentamaan samanlainen tuote kuin kilpailijalla, tehtävänä on hajottaa kilpailijan tuote osiin ja rakentaa samanlainen. Kolmiulotteinen A-Life -monitori olisi muuten kiva saada itsellekin. Ja jotta hän ei muistaisi hämärähommistaan mitään, hänen muistinsa pyyhitään työtehtävän ajalta. Sitten tulee kohdalle se iso keikka...

Tässä on nyt sitten spoileri.

Iso keikka on rakentaa loppuun aikamonitori, jolla näkee tulevaisuuteen. Ja siinä onkin jutun juju; hän on lähettänyt itselleen, tavallaan tulevaisuuteen muistin pyyhimisen jälkeiseen aikaan, kaksikymmentä pikku esinettä. Niitä hän sitten käyttää varsin mielikuvituksellisella (McGyver-tyyliin) tavalla lukuisiin pelastumisoperaatioihin. Ja kerrankin on epäloogisuudet leffassa selvitetty varman päälle; sankari voi ajaa huoleti moottoripyörällä hanat auki kontin sisään, koska hän tietää että kontin toinen pää on auki, onhan hän nähnyt sen etukäteen.

Sitten tänne oli ripoteltu myös kuvallisia vihjeitä, jotka tajusi vasta jälkikäteen: kristallipallo neuvotteluhuoneessa, kädestäennustajan apuväline hyllyllä. Nokkela, hauska ja ehkä melkeinpä televisioon paremmin sopiva elokuva kuin valkokankaalle. Elokuva perustuu tieteisparanoidi Philip K. Dickin novelliin. Saman herran seuraava filmatisointi, Next, pohjautuu lähes samaan ideaan: "A man who can see into his own future has to avoid capture by a government organization and win the love of a woman who will be the mother of his child."

Ja loppu toi mieleeni erään lapsuuteni lauantai-illan. Katselimme koko perhe televisiosta lottoa, joka todellakin oli niin suosittua hupia tuohon aikaan. Sanoin siinä karvalankamatolla (milläs muulla?) istuessani isälle, että aikakonetta ei voida keksiä. No, miksi ei, kysyi isä. No siksi, että kaikki matkustaisivat sillä ensi lauantaihin lottoriviä hakemaan. Niinpä.

Nyt kun on nähty televisiosta peräkkäin aikailuelokuvat 12 apinaa ja Paycheck, samalla teemalla voidaan jatkaa reilun viikon päästä, kun ruudulle heijastuu Minority Report (to 7.12. MTV3).

  • PS. Selväkin oli katsonut Paycheckin.
  • PPS. Pienellä googlettamisella selvisi, että takaisinmallinnus ja käänteistekniikka näyttävät olevan yleisiä suomennoksia reverse engineeringille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: