12. tammikuuta 2007

Elämä pikakelauksella

Tämä jatkuva menneisyydessä matkailu pistää mielen askartelemaan myös tulevaisuudessa. Kun luin WM-datan asiakaslehdestä Ratkaisu (1/2007 pdf.) yritysfuturologi Tarja Meristön haastattelun (Pysyykö ihminen tulevaisuuden vauhdissa?), aloin pohtia asiaa myös populaarikulttuurin aiheen kannalta, sitä kuinka "vilkas" populaarikulttuuri virkistää aivoja enemmän kuin "hidas" korkeakulttuuri. Tätähän on PopuLAARIssa pähkäilty ennenkin. Ollaanko nyt saavutettu piste, jossa reipas vilkkaus muuttuu ahdistuneeksi hyperaktiivisuudeksi?

Lainaukset ovat Meristöltä...
Nykyisen instant happiness -sukupolven ei tarvitse säästää, koska hankinnat voi rahoittaa kulutusluotolla. Sille on pettymys, kun ensimmäisessä työpaikassa ei välttämättä pääsekään (...) kiinni optio-ohjelmaan.
Tämän toteamuksen totuus välittyy hyvin vanhojen lastenlehtien välityksellä, säästäväisyys oli yksi tärkeimmistä hyveistä - se takasi hyvän elämän. Myös monissa mainoksissa korostettiin tätä, Maraton anturaöljyllä ei taitaisi enää olla markkinoita.
Tulevaisuuden tutkijan näkökulmasta näyttää siltä, että kaikilla on kiire julistaa innovaatioiden mantraa, mutta kenelläkään ei ole aikaa pysähtyä ja antaa innovaatioiden tulla.
Ahkeruutta korostettiin "ennen vanhaan" yhtä voimakkaasti kuin säästäväisyyttä, laiskuus oli suuri synti. Mutta tuottavan joutilaisuuden merkitys kyllä ymmärrettiin, se oli usein askartelua, itse tekemistä. Nykyään ostetaan valmista.
"Liian älykäs ympäristö" pitää käyttäjää tyhmänä. Esimerkiksi moderni autoradio hakee jatkuvasti parhaiten kuuluvaa radioasemaa, vaikka se merkitsee kuulijalle pätkittäin kuuluvia ja vaihtuvia lähetyksiä.
Näin juuri, nykyajan ihminen ei kohta enää käytä laitteita vaan "antautuu" niiden armoille. Vanha tieteiskirjallisuus nosti tämän robottipelon hyvin pinnalle, nykyään tämä suosittu aihe on siirtynyt taka-alalle. Uskoisin, että hiljalleen myös "triffidit" hyväksytään ja geenimuunnellut kasvit lähtevät marssille reaalimaailmassakin.

Piileekö vanhan populaarikulttuurin viehätys sen verkkaisuudessa, nostalgisessa kaipauksessa hitaampaan maailmaan?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: