SusuPetal kyseli Ajan Sävelen kommenteissa, olenko jo tehnyt jutun iki-ihanista Toivelauluvihoista, joita aikanaan ilmestyi. No, tässä tulee...
Toivelauluja-vihko alkoi ilmestyä Helsinki Musiikki-Fazerin kustantamana; alussa sarjaa toimitti vuodesta 1949 nimimerkki Kullervo (oik. Tapio Lahtinen). Kullervon aikoina vihoissa oli kilpailulipuke, jossa sai äänestää sen hetken suosituimpia kappaleita ja ko. vihon suosituimpia kappaleita - tämä kai oli sitä interaktiivisuutta silloin. Vihossa 15 kerrottin, että parhaat kappaleet (vihon 13 äänestyksessä) olivat Tulisuudelma, Egon ja Pariisin taivaan alla, vihon suosituimmat kappaleet olivat Mustasukkaisuutta, Sinun silmiesi tähden ja Älä tyttöni itke. Vihoille julkaistiin myös "kokoamiskansioita", jotka "antavat jokaiselle Toivelaulujen ystävälle tilaisuuden säilyttää omistamansa lauluvihkoset aistikkaina kirjoina, jotka pysyvät siisteinä eivätkä pääse hukkumaan."
Kunpa saisi joskus kuulla kappaleen Matka kuuhun (Destination Moon), jonka suomalaiset sanat ovat H. Nevan. "Vehje, jonka tein, kulkee atomein, määränpää on kuu. Taakse meiltä jää vanha pallo tää, sen ahtaus ja murhe muu." Suomalaisessa iskelmässä on siis ollut science fiction -aineksiakin!
Vihoissa oli paitsi suomalaisten niin myös ulkomaisten iskelmien sanoituksia, jälkimmäiset oli usein poimittu ajankohdan suosituista elokuvista. Olipa joukossa joskus joku kansanlaulukin.
Toivelauluja toimitti myöhemmin 1970-luvulla Jaakko Borg. Viimeinen numero julkaistiin vuonna 1983 (tietää Pomus). Tietääkö joku, mikä oli viimeisen vihon numero?
Jānis Joņevs: Doom 94
-
Kansi: Safa Hovinen / Siltala.
*Olin pukeutunut pitkään ja hartaasti ja jopa katsonut peiliin. Minulla ei
ollut vieläkään yhtäkään oikeaa hevarivaatekappa...
Iik! Minulla on tuo Mikko Alatalo -kansinen, mutten sitä aikanaan tuoreeltaan ostanut Mikon vuoksi, *puolustautuu*
VastaaPoistaEipä ole noita vihkoja enää, parikymmentä paloi maan tasalle varastopalossa aikanaan.
VastaaPoistaAlkoikohan "Suuri Toivelaukukirja"-sarja ilmestyä siis näiden vihkojen jälkeen?(eikös se ole Fazerin?).
Mikäköhän se viimeinen numero olisi? 300 ja risat...?
Mikko Alatalo taisi olla useammankin kerran Toivelaulujen kannessa, koska hän voitteli niitä Syksyn säveliä sun muita ihan putkessa.
VastaaPoistaMikko Alatalo eduskuntaan!
VastaaPoistaMikko Alatalo on hieno mies, todellinen renesanssi ihminen. Four more years kuten lännellä sanottaisiin.
T. Kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk.)
Vanhempaa musiikkia saa toivoa vaikkapa Ylen Radio Suomen viikonloppuisin lähetettävän Suomi soi -sarjan kautta. 1970-lukukin käy vielä. No, alkaahan siitäkin jo olla muutama vuosikymmen...
VastaaPoistahttp://yle.fi/radiosuomi/ohjelmat/2011/04/suomi_soi_1584559.html
t. Sinikka
Itselläni on vihko numero 122 ja kuvassa on Nisa Soraya ja Kake Randelin, ja se on vuodelta 1982. Jos 1983 on tuulut viimeiset vihot niin ei kai niitä sitten ole todenäköisesti
VastaaPoistakuin vajaa 130.