4. lokakuuta 2006

Populaari tekee älykkäämmäksi!


Kuvassa testataan laitetta, jolla saadaan
suora yhteys aivoista tietokoneeseen.
Neuvostoliitto testasi vehjettä vuonna 1965 -
todennäköisesti toisinajattelijoihin...

Pienen kultturellin kalabaliikkini jälkeen alla oleva tieto on kuin palsamia.

Yhdysvaltalaisen mediatutkijan Steven Johnsonin kirja Kaikki huono on hyväksi - Miten nykyinen populaarikulttuuri tekeekin meistä älykkäämpiä (suom. Terra Cognita 2006) todistaa sen, johon olen aina uskonutkin. Vaikka Johnson keskittyykin paljolti tietokonepeleihin ja televisioon, niin selvää on että "vilkas" populaarikulttuuri virkistää aivoja enemmän kuin "hidas" korkeakulttuuri. Aiheesta on kirjoitettu ainakin blogissa SAMKin verkko-opetuksen koordinaattorin ajatuksia (blogin nimi voisi olla ytimekkäämpikin) viestissä Kevään kirja. Maria Ruuska piti kirjaa Sohvaperunan synninpäästönä.

Aiheesta kirjoitettiin myös uudessa Tiede-lehdessä (7/2006). Artikkelissa laajennettiin aihetta ja kerrotiin kanadalaisista tutkijoista Bialystok ja Grady, joiden mukaan älykkyystesteissä ylivoimaisia ovat kaksikieliset tietokonepelien harrastajat. Suomessa tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että ahvenanmaalaiset Halon pelaajat ovat ylintä älyeliittiä. Blog of a Blind Bookworm kertoo lisää.

Kasvatustieteen professori Kari Uusikylä lopettaa oman arvostelunsa (.pdf) epäilevästi: "Uskon, että massaviihde voi tehdä joistakuista älykkäämpiä, mutta monista myös tyhmempiä ja raaempia. Viisaus on eri asia kuin testiälykkyys." Itse asiassa olen samoilla linjoilla. Meistä ei saa tulla laitteisiin kytkettyjä Duracell-pupuja, aikaa pitää olla myös rauhoittumiselle ja mietiskelyllä. Väkivaltaviihde myös ehdollistaa; tietokonepeleillä koulutetut sotilaat eivät tositilanteessakaan emmi tappaa vihollista - Virtual Reality Prepares Soldiers for Real War.

Populaarissakin on monta tasoa.

Myös Steven bloggailee, ks. stevenberlinjohnson.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: