17. tammikuuta 2007

Ratsutilan nuoret (1972)

Ratsutilan nuoret (Follyfoot) oli nuorten suosikkisarja, jota alettiin Suomessakin esittää 1972. Sarja perustui Monica Dickensin kirjaan Cobbler's Dream, joka ilmestyi jo 1963. Kirjan henkilöhahmot ovat samat kuin televisiosarjassa, mutta tilan nimeä (Follyfoot) ei kirjassa vielä mainittu. Televisiosarjan suosion myötä Dickens jatkoi kirjasarjansa kirjoittamista.

Televisiosarjan alkuteksteissä mainitaan myös Follyfoot-kirja (based on...), joten ilmeisesti myös se ehti ilmestyä ennen television tuomaa suurta suosiota.

Hevoshoitola Varsanjalka otti huostaansa vanhoja ja kaltoin kohdeltuja hevosia, jotka pelastettiin milloin milläkin tavalla julmilta omistajiltaan.

Sarjan päähenkilöä Doraa näytteli Gillian Blake (ks. ohessa kirjan kannessa).

Ihmisten ja eläinten kovista koettelemuksista kerrotaan yllättävän suorasukaisesti ja julmuuksia välttelemättä. Myös brittiläinen luokkayhteiskunta on jatkuvasti läsnä. Tyylissä on muutenkin jotain tuttua... aivan niin, Monica Dickensin isoisoisän etunimi oli Charles, hänkin kirjailija.

Takakansitekstiä:


Hevoshoitola Varsanjalka on lepokoti vanhoille, sairaille, huonosti kohdelluille tai hyljätyille hevosille, jotka siellä ottaa huostaansa joukko todellisia hevosystäviä: ontuva, hyväuskoinen Kapteeni, hänen puuhakas vaimonsa Anna, koulutyttö Callie sekä Paul ja Dora, kaksi nuorta, jotka ovat työssä talleilla.

Kaikki Varsanjalan henkilöt ovat persoonallisuuksia, ja niin ovat myös hevoset. Tilan ystävällinen ilmapiiri vetää puoleensa kirjavan joukon ihmisiä ja hevosia, mutta Varsanjalalla on myös vihamiehiä, ja yhden vuoden kuluessa seuraavat monet jännittävät ja yllätykselliset tapahtumat toisiaan. Kirjan perustunnelmana on kiintymys hevosiin ja elämään tallien liepeillä ja ratsastuspoluilla. Monica Dickens, joka koko ikänsä on harrastanut ratsastusta, kirjoittaa asiantuntevasti ja jännittävästi ja humoristisesti Varsanjalan ihmisten ja eläinten kokemuksista englantilaisessa maalaisympäristössä.

TÄMÄN KIRJAN TAPAHTUMAT ON NÄHTY SUOMEN TV:N FILMISARJASSA RATSUTILAN NUORET.


(Hevoshoitola Varsanjalka (Follyfoot), Otava, 1972)


4 kommenttia:

 1. Ai miten ihana nostalgia-annos! Nuohan oli juuri niitä heppakirjoja joita pikkutyttönä luettiin, ja telkkarista katsottiin. Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
 2. Ikuinen heppatyttö muistaa kyllä tämän sarjan! Niillä päähenkilöillä oli niin ihanat tukatkin...

  VastaaPoista
 3. Minäkin muistan. Tuo salaman runtelema puu on jäänyt mieleen ja erityistä sykähtelyä sydämessä aiheutti joku nuorukainen kuka siinä esiintyi. Kun on sama pää kesät talvet en muista ihan tarkkaan, mutta seurasin varmaan joka jakson telkusta. Kirjana en ole lukenut, kun en ole hevostyttöjä.

  VastaaPoista
 4. "Lightning Tree" oli myös sarjan tunnuskappale, esittäjän Settlers.

  YouTuben linkistä voi sen kuunnella...

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: