8. tammikuuta 2007

Anki Lindqvist Ajan Sävelessä (1963)
Anki lauloi miljoonille!

Ajan Sävel (1955-1963) oli selvästi Suosikin (1961-) edeltäjä, jutut olivat samalla tavalla liioiteltuja, ihovoide mainoksissa riitti ja keskiaukeamalla oli tietenkin ihailijakuva. Lehden formaatti oli kuitenkin sen verran vanhanaikainen, että nuorekas Suosikki vei voiton.

Seuraavassa Ajan sävel -lehden (n:o 39/1963) pääjuttu Ankista:


Oli elokuun 30. päivä tänä vuonna. Saapui ilta ja kellojen osoittimet Suomessa osoittivat puoltayötä. Tämä hetki merkitsi paljon eräälle "pienelle" suomalaiselle, nuorelle iskelmälaulajattarelle, jonka tehtäväksi oli sattumalta tullut esiintyä Radio Luxemburgin ohjelmassa. Näin yllättäen kirkkaaseen valokeilaan joutunut suomalaistyttö oli Anki Lindqvist, joka tunnetaan erinomaisesta levytyksestään "Teinitytön Blues". (...) Kohtelias Mr. Kingston sitten toimitti Ankin tilaisuuteen, jossa nauhoitettiin Radio Luxemburgia varten ohjelmaa "The Friday Spectacular". Vasta kymmenen minuuttia ennen nauhoitusta Anki sai tiedon
asiasta ja myös siitä, että hän on tilaisuuden ulkolainen vierailija. Mutta parisatapäinen nuorisojoukko oli haltioissaan Ankin esityksestä ja hänen nokkelista vastauksistaan haastattelijan asettamiin kysymyksiin; valtava huutokonsertti palkitsi ankin laulaman "Teinitytön Bluesin", suomeksi laulettuna. - Samassa ohjelmassa esiintyi mm. Englannin suosituin laulava ja soittava kitarayhtye The Beatles sekä uusi laulajapoika Duffy Power ("Hey Girl").

Duffy Power taisi sittemmin jonkin verran suosiota saadakin, sillä hänen levyjään saa vieläkin uusintajulkaisuina. Kitaramusiikki sen sijaan oli ohimenevä muoti-ilmiö. Ankin ura toki jatkui komeasti Cumulus-yhtyeessä.

5 kommenttia:

 1. Lurker, yritin muistella, oletko jo tehnyt jutun iki-ihanista Toivelauluvihoista, joita aikanaan ilmestyi(ei kai niitä enää ilmesty???). Joukossa oli aina onneksi muutama poppi ja rokkikin, peräti Beatlesien biisejä ja keskellä vihkoa oli muutama laulajan kuva, joskus myös muitakin kuin Taisto Tammi ja Brita Koivunen...

  VastaaPoista
 2. Aika hienoissa seurapiireissä on Anki päässyt käymään!

  Nuo Ajan Sävelen kannet on jotenkin hellyttäviä sydämineen - oli kyllä aika lailla tytöille suunnattu lehti tuo. Itselleni Intro (ja Suosikki tietysti) oli sitten myöhemmin elintärkeä!

  VastaaPoista
 3. Toivelauluvihoista ei vielä ole juttua ollut. Täytyypä pitää mielessä. Ovat muuten nykyään keräilykamaa, nekin.

  Ajan sävel taisi tosiaankin olla enemmän tytöille tarkoitettu. Sarjakuvatkin olivat niitä Mary matkalla maineeseen -tyyppisiä.

  Lupaan, että Ajan sävel soi vielä uudemman kerran. Löysin lehtiä aika pinkan!

  VastaaPoista
 4. Anki on rock! Liian vähälle huomiolle jäänyt ja ansaitsisi jo uusintajulkaisut- levyjä kyllä löytyy.

  Kiva juttu!

  VastaaPoista
 5. Anki poistui tältä näyttämöltä tänään torstaina 15.11.2007

  Monipuolinen laulaja ja toimittaja Anki Lindqvist esiintyi vielä viime keväänä FSTV:ssä loistavana.
  Ei minkäänlaisia näkyviä merkkejä sairaudesta.Kotisivuillaan myi vielä esiintymisiäänkin.
  Ankin merkitys suomalaisen beat-bändien verkottumiseen ja kehittymiseen on suuri.
  Taiteilija toimi uranuurtajana monella tasolla. Vaatimaton , luonnonkaunis ja aidosti positiivinen syvällinen ihminen.

  http://www.ankilindqvist.com/ankifi.htm]

  http://www.yle.fi/elavaarkisto/
  ?s=s&g=4&ag=26&t=533&a=4028

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: