5. huhtikuuta 2006

Tanssii tähtien kanssa - BIP, BIP (1965)

Tässä tanssitaan tähtien kanssa, tai oikeastaan satelliitin. Sputnik oli kova juttu 60-luvulla ja Neuvostoliitossa oli pinnalla muotitanssi Bip-Bip. Näin kertoi Seura-lehti neljäkymmentä vuotta sitten (28/1965):

BIP-BIP-BIP-BIP-BIP-BIP-BIP-BIP-BIP-BIP
Muotitanssi idästä: Sputnikkien tahdissa


Jazz on vapautettu pannasta Neuvostoliitossa ja korkeatasoisiakin kotimaisia tanssimusiikkiyhtyeitä sikiää kuin sieniä sateella. Rockia, twistiä ja shakea katsotaan tosin vielä paikoin karsain silmin, mutta niiden vastapainoksi on nyt sommiteltu ikioma nykyaikainen neuvostolainen tanssi »Bip-Bip», joka on saanut nimensä sputnikkien kutsumerkistä.

Tämä B. Kijanovin säveltämä ja I. Dimentmanin sommittelema tanssi on eräänlainen rockin ja jiven hillitty välimuoto ja on nykyään kokonaan valloittanut neuvostonuorison. Kavaljeeri aloittaa aina oikealla jalalla lyhyet tanssiaskeleet, joita säestävät venäläisen kansallisen tanssiperinteen mukaiset kengänkoron kopaukset parkettiin, ja daami aina vasemmalla. Improvisoinnille on suotu runsaasti tilaa ja tanssipari on välistä lähellä toisiaan, välistä käsivarren mitan päässä, toisinaan esitetään pieniä soolonumeroita.

Ei ole montakaan vuotta siitä kun twistaajat ja rokkaajat talutettiin ulos neuvostolaisista nuorison tanssipaikoista ja varsinkin maaseudulla ankarat tapainvartijat pitivät polkkaa ja katrilliä ainoina autuaaksitekevinä. Nykyaikaisen länsimaisen tanssin läpimurto sputnikin merkeissä on selvä osoitus aatteiden vuorovaikutuksen tehokkuudesta rauhanomaisen rinnakkaiselon merkeissä. Aikoihin on eletty, voidaan sanoa monessakin mielessä.
Ps. Kiitoksia maininnasta, Luovat!

English Summary:
Forty years ago Soviet youth was dancing russian jive (in picture) called "Bip-Bip". The name of the dance originated from Sputnik's signal. Happy days in slavic style!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: