12. huhtikuuta 2006

Arijoutsin Kevätpippuri 1956


Vuoden 1956 Arijoutsin Kevätpippuri julkaistiin yleislakon aikaan rikkurityönä. Lehdessä epäiltiin vastaanottoa:
Pamppailevin sydämin päästämme tämänkertaisen "Kevätpippurimme" yleisön käsiin, sillä ei ole ollenkaan kirkossa kuulutettu, tuleeko siitä osaksemme päänsilitys vaiko tiiliskivi takaraivoon.

Pilapiirrokset olivat kohtuullisen rohkeita sekä Joulu- että Kevätpippureissa. Tässä munaruokaa... Piirtäjänä Hilkka Rosola.

Mainoksetkin olivat yhtä hauskoja kuin pilapiirrokset. "Käki kukkuu siellä ja kevät on..." mainostettiin väkevää Karjala-viiniä.

Kevätpippureissa esiteltiin myös "nykyhetken kuuluisia pilapiirtäjiä". Tässä numerossa kokonainen aukeama tekstiä ja kuvia oli omistettu David Langdonille. Kuvat eivät aina olleet poliittisesti korrekteja.


Vuoden 1956 numerossa olivat teemana myös näyttelijä-vitsit, tässä esimerkki:
Mika Waltarin hankittua itselleen uuden Chryslerin möi hän entisen Skodansa Tauno Palolle. Työtovereiden kysyessä, minkälaiselta auto tuntui, vastasi Tauno:
- Kyllä huomaa, että on kysymyksessä miljonäärin entinen auto. Sillä heti kun tämä osuu pankin kohdalle, niin se pysähtyy itsestään.
Arijoutsi oli oikealta nimeltään Heikki Sakari Marttila (1915–1993). Hän pakinoi Helsingin Sanomissa 1942-1971. Hän julkaisi lukuisia pakinakokoelmia. Sodassa Marttila oli viihdytystoimistossa luutnanttina ja avusti Propaganda-Aseveljien Hopeatorvet -lehteä. Vuonna 1944 hän julkaisi pakinakokoelmansa Korsupokeria (Otava 1944) ja suosiota riitti aina 1970-luvulle saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: