8. huhtikuuta 2006

Rakettilaivan kadetti, atomiaikakauden airut

Rakettisarjassa (Tammi) julkaistiin 1950-luvun alussa vain kolme romaania, mutta niiden takakansissa julistettiin uuden ajan alkua kuin 20-luvun koneromantiikan vuosina konsanaan:
Science Fiction -kirjat eli TIETEISROMAANIT ovat uusi kirjallisuuden laji, joka viime vuosina on huimaavalla vauhdilla valloittanut maailmaa. Amerikassa se on jo syrjäyttänyt salapoliisiromaanin ja päässyt kaikkien ikäluokkien mielilukemiseksi.

Tieteellinen seikkailuromaani on eräänlainen kuvitelma ajasta - eikä varsin kaukaisestakaan - jolloin tiedemiesten saavutukset on sovellettu käytäntöön ja avaruuden valloitus alkanut. Kyseessä ei suinkaan ole mielikuvituksen vapaa riehunta. SF-kirjojen tapahtumat perustuvat nykyaikaisen tieteen saavutuksiin ja vastaavat tiedemiesten käsitystä siitä, miten kehitys todellisuudessa tulee etenemään.

SF-kirjat viehättävät meitä ennen kaikkea sen vuoksi, että ne koskettavat voimakkaasti "ajan hermoa". Me, jotka elämme kiihkeätä ja levotonta "atomikautta", erästä ihmiskunnan historian suurimmista käännekohdista, tartumme innokkaina kaikkeen, mikä auttaa meitä ymmärtämään alkavaa vaihetta ja sopeutumaan asemaamme uuden aikakauden ensimmäisinä ihmisinä.

Kadetit avaruuskävelyllä magneettisaappaat jalassa.
Suomalaisen painoksen kansi on hieno, mutta tekijää ei mainita.


Rakettilaivan kadetti (Robert Heinlein) oli viimeinen (se kolmas vuonna 1954) sarjan kirjoista:

On vuosi 2075. Avaruusvartio ottaa vastaan uusia kadetteja. Maasta tulleet Fred ja Tex ovat tutustuneet toisiinsa jo matkalla, ja 30 000 km päässä maasta kiertävässä koululaivassa he tapaavat nuorukaisia monilta eri planeetoilta. Oscar on syntynyt Venuksen siirtokunnassa ja Pierren koti sijaitsee eräässä Jupiterin kuussa. Mutta kaikissa heissä on yhteistä se, että he ovat valiojoukkoa, perinpohjaisten ja fyysillisten kokeiden perusteella valittuja. Avaruusvartion tehtävänä on pitää yllä rauhaa ja järjestystä Aurinkokunnan Liitossa, ja sen miehiltä vaaditaan perinpohjaisen koulutuksen ja asiantuntemuksen lisäksi vankkumatonta moraalista ryhtiä ja rohkeutta. Monet seikkailut odottavat nuoria kadetteja.
English summary:
Robert A. Heinlein's "Space Cadet" was published (Tammi, 1954) in Finnish science fiction book series Rakettisarja.

2 kommenttia:

  1. Loistava teos, mielenkiintoinen ja eri jänskä.

    VastaaPoista
  2. Moraalinen ryhti ja rohkeus! Siinä hyvän poikakirjan ominaisuudet...

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: