26. huhtikuuta 2006

Isku jännityskertomuksia

Suomi-pulpin merkeissä jatketaan... romantiikan jälkeen onkin vuorossa sitten kovaotteista toimintaa: ISKU jännityskertomuksia. "Ilmestyy Lahdessa joka perjantai. Vastaava toimittaja A. Kanerva. Kanervan kirjapaino Oy."

Tässä otsikoita lehdestä ISKU 51/1937:
Keskiyön meteoori
Jäntevä käsi puristi tyttöä kurkusta... ja Jeff näki tikarin kohoavan iskuun... Hänen ruoskansa vingahti ilmassa salamannopeasti ja kiertyi olennon ympärille.

Yön enkelit
Hänen aseensa suuntautui nopeasti Felixiä kohden. Mutta samassa automaatti ilmestyi Felixin käteen. Aseet syöksivät tulta yht'aikaa.

Peloton Kitty
Mike vilkaisi Kittyyn ja pelokas huudahdus pääsi hänen huuliltaan. Tytön kädessä oli pieni automaattinen ja hän poisti juuri varmistinta. Mike perääntyi kiroten.

Myrkkyneulan arvoitus
Setä Tubby ja Ken tulivat ruumiin luokse. Ken veti kasvoja peittävän lakanan pois. Kasvot olivat vääristyneet kuoleman tuskasta ja kauhusta. Ruumis oli jäykkä...


Viimeisellä sivulla on Iskun konttorin alakuloinen ilmoitus, että ISKU ei ilmesty ensi vuonna ja että ensi numero on viimeinen, joka julkaistaan. Niitä tilaajia, jotka olivat jo tilanneet Iskun ensi vuodeksi, kehotettiin hakemaan tilausrahansa takaisin tilaamastaan paikasta.

Mutta jatkuiko Iskun ilmestyminen? Fennica-tietokanta tietää kertoa, että lehti ilmestyi 1935-1952.

2 kommenttia:

 1. Aseman sivuilta löytyi tämä näytesivu Maan mies marsissa sarjasta: http://www.villeranta.com/Asema/hauhio.htm

  Se on Isku-lehdestä vuodelta 1940. Eli ainakin silloin lehti vielä ilmestyi. Kanervan kirjapaino julkaisi Isku-lehden lisäksi ainakin kokoelman mainitusta Maan mies marsissa-sarjakuvasta, jonka on käsikirjoittanut Olavi Kanerva. Iskua taasen päätoimitti A.Kanerva. Veljekset ehkä?

  Kanervan kirjapainon julkaisuista ja vaiheista olisi hauska tietää lisää.

  VastaaPoista
 2. August Kanerva oli Olavi Kanervan isä. Isku kyllä ilmestyi, mutta jos en väärin muista, siinä oli kolmen vuoden tauko, jonka jälkeen lehteä ryhtyivät uudestaan tekemään Olavi Kanerva yhdessä serkkunsa Reino Helismaan kanssa (Helismaan ollessa vt. toimittaja). Isku ilmestyi sitten vielä vuosina 1940-1941. Vuoden 1952 Isku oli yhden numeron verran ilmestynyt kokeilu, jolla oli sama logo. En tiedä, ketkä olivat tämän Iskun takana.

  Vielä se pitää mainita, että Kanervan kirjapaino ei suinkaan ollut toimeton. Vuonna 1937 August K. nimittäin perusti pitkäikäisemmän lehtensä, Seikkailujen Maailman, joka oli yksi yhteen kopio amerikkalaisista pulp-lehdistä. Iskussa oli vain käytetty pulpien novelleja ja kuvituksia, mutta koko ja kansimalli olivat vääriä.

  Ks. myös http://iskulehti.blogspot.com.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: