6. huhtikuuta 2006

Lännensarja - villin lännen lukemistot

Lännensarjan numerossa 4/1974, Vedä ja rukoile, on kansitekstissä näin tyly ote tekstistä:
Kuuma erämaatuuli leyhytteli hiljalleen kuolleen miehen housun lahjetta, colt oli kirvonnut kylmenneestä kädestä...

Tarinan on kirjoittanut Walt Renwick. Alkuperäisen tarinan nimi on No Stranger to Trouble, mutta käännösnimi viittaa kylläkin Renwickin tarinaan Draw, Damn you! (kiitos Google). Renwickin juttuja on ilmeisesti julkaistu enemmänkin lukemistolehdessä Cleveland Peacemaker Western Pulp Digest Magazine. Kyseessä lienee tunnettukin lännenlehti, sillä saksalainen Bildschriften Verlag on julkaissut näitä samoja kertomuksia vielä 70-luvulla nimikkeellä Cleveland Western.

Takakannessa mainostetaan muita suomalaisia lännenlukemistoja, ja niitä onkin aika liuta.

Fennicasta löytyi suurimmalle osasta lehdistä ilmestymisen alkuvuosi mutta ei tarkkaa loppuvuotta.
 1. Colorado 1955

 2. Kultainen länsi 1971-1972, Arizona Kultainen länsi 1972-1977

 3. Lännensarja 1954

 4. COLT 1955

 5. Virginia 1970

 6. Nevada 1964
70-luku on ollut oikeaa lännenlehtien kulta-aikaa! Jotkut niistä taisivat sinnitellä 90-luvun alkuun mutta sitten ne katosivat kaikki. FinnWest ja Hulkkonen nousivat vielä hurjaan suosioon, mutta sitten western kuoli. Yleisön maku ilmeisesti muuttui niin äkkiä ja niin täysin. Sama länkkärikato kävi jo aikaisemmin televisiossa.

Takakannen sisäpuolelta löytyi hauska Arizonan mainos, jonka kuva on selvästi otettu Tex Willer -sarjakuvasta.
English summary:
From the 1950's to the early 1990's dozens of monthly western pulp magazines were published in Finland. They were immensely popular until they very suddenly disappeared.

4 kommenttia:

 1. Cleveland on - kuten nimestäkin huomaa - uusiseelantilainen kustantamo, joka toimii edelleenkin, iäkkään pariskunnan hoitamana kustantamona ja julkaisevat joka kuukausi yhden lyhyen länkkärin. Mutta en ole kuitenkaan ikinä kuullut, että he olisivat julkaisseet lukemistolehteä - eikä sillä ainakaan olisi ollut noin pitkää ja monimutkaista nimeä! Nettisivua pienellä firmalla ei ole. Walt Renwick lienee australialainen kirjoittaja, mutta en tiedä, kuka on salanimen takana.

  VastaaPoista
 2. Sori, sekoilin sanoissani (syy siihen vaatisi liian pitkän tarinan). Cleveland on australialainen kustantamo. Sydneystä käsin toimii. Mutta varsinaista lehteä he eivät ikinä julkaisseet. Kaikki julkaisut olivat sellaisia Cottonin mittaisia, 80-90 sivun pituisia nidottuja pokkareita, joissa oli vain yksi tarina. Pulp-lehdet monine tarinoineen eivät käsittääkseni oikein ikinä kotiutuneet Australiaan.

  VastaaPoista
 3. Australialainen, totta kai, tämä oli se indeksitieto minkä netistä löysin:
  Renwick, Walt. A GUN FULL OF HATE. (Cleveland Peacemaker Western Pulp Digest Magazine #217). Australia.: Cleveland Pub/ Peacemaker Western. (Mag. # 217).

  Osoitteesta
  http://www.goodoldwest.ch/main/romane/romanhefte/cleveland_western/cleveland_western.html
  löytyvät ne saksalaiset Cleveland-länkkärit.

  Tämä tiedosto
  www.lib.unimelb.edu.au/collections/ special/taylorcollectionlist.pdf
  kertoo, että Renwickin juttuja ilmestyi muissakin aussilänkkäreissä.

  VastaaPoista
 4. Vähän hölmöä palata näin vanhaan juttuun, mutta luulen, että tuossa merkinnässä sanat "pulp" ja "digest" ovat adjektiiveja. "Pulp" tarkoittaa tekstin laatua ja "digest" kokoa. Veikkaan lisäksi, että "Peacemaker" oli sarjan nimi, niin kuin Suomessa Arizona tai Colt.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: