8. huhtikuuta 2006

Hopeanharmaa - koira pulp-sankarina

Jostain syystä palaan koko ajan näihin koira-aiheisiin...

Hyvin lähellä villin lännen lajityyppiä ovat lukuisat erämaiden sankarikoirista tehdyt romaanit - tunnetuimmat ovat varmasti James Oliver Curwoodin Kazan, susikoira ja Jack Londonin Erämaan kutsu. Näihin kertomuksiin kuuluu, että koirassa pitää olla myös suden verta.

Oma suosikkini nuorna poikana oli Jack O'Brienin Hopeanharmaa (engl. Silver Chief). Ne eivät ehkä olleet yhtä korkeakirjallisia tuotoksia kuin edellä maininut, mutta ne olivat erinomaisia seikkailukirjoja. Sain hankittua onnekkaan löydön kautta kaikki kolme kirjaa uudelleen itselleni ja oma tyttäreni on nyt lukenut ne innoissaan, juuri siinä oikeassa iässä.

Hopeanharmaa on päässyt jopa tälle Pulp and Adventure Heroes -sivulle.
Hopeanharmaa palaa
(suomentanut Meri Utrio, Tammi 1958,
kansitaiteilija tuntematon)

Cameronin erämaa-aseman asukkaat saivat yllättäen vieraan - Ratsastavan Poliisin kersantti Jim Thorne ohjasi eräänä kipenöivänä pakkaspäivänä komean korjavaljakkonsa suoraan aution poliisimajan eteen, vapautti vetokoiransa ja jäi odottamaan. Koska Hopeanharmaa tunsi hyvin isäntänsä, se vaistosi levottomuuden ja jännittyneen odotuksen, vaikkei se pystynytkään ymmärtämään, mitä Thorne odotti. Sitä eivät tienneet kylän asukkaatkaan, ei edes Thorne itse vielä - lähtökäsky oli ollut lyhyt ja niukkasanainen, määräys Cameronin kylään! Vain intiaanit tuntuivat olevan perillä jostain, mutta he eivät uskoutuneet valkoiselle miehelle, eivät ainakaan ennen kuin vaara uhkasi heitäkin...

1. HOPEANHARMAA
2. HOPEANHARMAA ON SYYTÖN
3. HOPEANHARMAA PALAA

Jack O'Brien on mies, joka on itse kokenut seikkailujen vaaran ja jännityksen, osallistunut mm. amiraali Byrdin kuuluisaan etelänaparetkeen ja pohjois-Kanadaan tehtyihin malminetsintämatkoihin.

Hopeanharmaa syntyi eräänä Pohjolan kylmänä yönä lumisen aavikon kätköissä. Sen emo Dee oli intiaanikylästä karannut vetokoira ja isä erämaan villi susi. Emonsa johdolla Hopeanharmaaa oppi erämaan kovat lait - ihminen oli ainoa mitä tämä voimakas ja rohkea eläin pelkäsi. Ratsastavan poliisin kersantti Jim Thorne oli kuullut merkillisestä villistä koirasta eikä hän hellittänyt ennen kuin oli voittanut Hopeanharmaan luottamuksen ja tehnyt siitä kuuliaisen ja rakastavan palvelijansa.


English Summary:
Silver Chief is one great canine hero and his adventures have been translated also into Finnish - alas, but only three novels which are very rare nowadays. My daughter loves 'em. However, some of the novels are still in print in English.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: