9. kesäkuuta 2007

Seikkailujen maailma (1952)

Seikkailujen maailma 5/1952 Seikkailujen maailma 5/1952
Tuima tyttö osoittelee pyssyllä sheriffiä...

Seikkailujen maailma (1937-1963) oli lukemistolehti, josta ihan aidosti voidaan käyttää nimikettä suomalainen pulp-lehti.

Lehteä julkaisi lahtelainen Kanervan kustannusliike. Ajatus tuoda amerikkalaistyylinen pulp-lehti Suomeen oli kustantamon johtajan August Kanervan pojan, Olavin, ja tämän ystävän, Reino Helismaan. Ensinnä aloitti ohut, isokokoinen Isku, vuonna 1935, ja sitten vuonna 1937 painokoneet sylkäisivät ulos ensimmäisen Seikkailujen maailman. Lehti sisälsi seikkailujen lisäksi myös kauhua ja fantasiaa, joskus jopa science fictionia. Lehden vaiheista löytyy englannin kielinen artikkeli Julkaisemattomia-blogista, josta minäkin nämä tiedot ammensin.

N:o 5/1952 sisälsi tarinat:

W. Winter: Liekehtivä metsä
A. Rud: Intian eläimistöä
J.B. Hendryx: Uhkapeliä elämästä
K. Kaira: Ensimmäinen sotalento
G. Donalt: Murha meren rannalla
G. Dorney: Tanssijattaren kaulaketju
Septimus Edwin Scott: Kapteeni Liekki (sarjakuva, joka perustui Douglas Fairbanksin elokuvaan "Black Pirate")

Lehden tarinat olivat usein hyvin väkivaltaisia, suorastaan raakoja, samaten kuvitus oli sellaista, ettei moista ollut siihen mennessä Suomessa nähty. Ei ihme, että lehdestä tuli menestys. Ao. kuva on tarinasta Murha meren rannalla.Murha meren rannalla

5 kommenttia:

  1. Ennen oli hienoa kansikuvataidetta. En ollut tällaiselsta lukemistosta mitään tiennytkään.

    VastaaPoista
  2. En tiennyt tuota sarja- ja elokuvan välistä yhteyttä! Aina sitä jotain oppii, kiitos paljon!

    VastaaPoista
  3. Tuima, kyseessä on yksi suosittuimmista suomalaisista lehdistä - silloin ennen. Historiä hämärtyy ennätysvauhtia sitä mukaa kuin kehitys kehittyy.

    Juri, googlettamalla tuokin tieto löytyi!

    VastaaPoista
  4. Ah, eivätkö yritykseni pitää Seikkailujen Maailman muistoa hengissä ole tuottaneet minkäänlaista tulosta?! Ehkä lehden muistoa on hämärtänyt se, että siinä julkaistiin verraten vähän kotimaista materiaalia - sota-aikana eniten (ja mm. Lempi Jääskeläistä!) - ja pääpaino oli paheksutulla jenkkikamalla. Mutta se on minusta typerryttävää, että keräilijät ja divarinpitäjät eivät tiedä, että ekat Chandler-suomennokset tulivat Seikkailujen Maailmassa. Joka kerta joudun erikseen näyttämään. Tästähän on puhuttu täällä, en nyt jaksa/ehdi kaivaa alkuperäistä keskustelua aiheesta.

    VastaaPoista
  5. Mainitsit asiasta Ellery Queenin -lukemistoa koskevassa kommentissa.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: