26. kesäkuuta 2007

Hilja Valtonen ja Palmusaippua (1934)

Hilja Valtonen oli ja on yksi Suomen suosituimmista naisten populaarikirjailijoista. Hän toi suomalaiseen kirjallisuuteen modernin naistyypin 1920-luvulla. Aikalaisarvosteluissa hämmästys oli suuri, Valtonen kirjoitustyyli oli täysin totutun vastainen - siis sen suhteen mitä mitä naiskirjailijalta saattoi odottaa. Ja hyvänen aika, Valtosen naishahmot ajelivat autolla (olivat siis autotyttöjä) ja toimivat ammateissa!

Ylen Elävä arkisto kertoo, että Valtonen (1897—1988) oli esikoisromaania Nuoren opettajattaren varaventtiili (1926) kirjoittaessaan suorastaan vimmoissaan miesopettajien paremmasta palkasta ja vaatimattomammista velvollisuuksista. Kirjailijana hän tahtoi ajaa tarmolla naisasiaa eteenpäin. Uskoisinkin, että hänen vaikutuksensa yleiseen mielipiteeseen oli melkoinen.

Sivustolta Hiljan huone löytyy hieno virtuaalinäyttely hänen kirjojensa kansikuvista.

Ao. mainoksessa vuodelta 1934 Valtonen mainostaa Palmusaippuaa. "Kutsukaa takaisin nuoruutenne juhannusaika..."


Suosittu kirjailijattaremme HILJA VALTONEN lausuu Palmu-saippuan kaunistavasta vaikutuksesta:
"Olette varmaankin ihmetellyt, miten suomalaiset naiset ovat kaunistuneet viime vuosien aikana. Minä luulen, että se on suurimmalta osaltaan Havin ja sen Palmusaippuan ansio. Nythän voi jokainen nainen käyttää Havin taatusti hyvää Palmua kasvojensa pesuun eikä tarvitse turmella ihoaan tuntemattomilla ulkomaan saippuoilla tai epäonnistuneilla kotitekoisilla suovilla."
 • PS. Dionysoksen keväässä päivitellään, kuinka jotkut aikalaisarvostelijat pitivät Valtosen humoristista tyyliä niin hyvänä että se oli kuin miehen kirjoittamaa.

5 kommenttia:

 1. Valtonen on eri omainen kirjailija, joka piikikkäällä huumorillaan paljastaa monenmoisia asenteita. Minusta hän on hyvin illuusioton kirjailija niin miesten kuin naistenkin suhteen, ei hän naisiakaan pelkästään myötämielisesti tarkastele.

  VastaaPoista
 2. Totta kyllä, Tuima. Valtonen oli hyvin moderni, suorasukainen ja -puheinen päähenkilöittensä tapaan. Jotenkin hänen kirjoistaan voi aistia, että häntä harmitti suuresti epäsolidaarisuus naisten kesken - aivan kuin miehistä ei olisi ollut jo tarpeeksi harmia!

  VastaaPoista
 3. Kyllä, naistenkeskisen epäsolidaarisuuden inhon voi teoksista aistia, samoin moraalitomuus ja perheiden rikkominen on Valtosen teoksissa suuren kritiikin kohteena.

  VastaaPoista
 4. Hilja Valtonen on yksi suosikkikirjailijoistani. Erityisesti Vaimokkeesta pidän niin kirjana kuin leffanakin. Kannattaa muuten huomioida myös Valentin Vaalan Valtosen kirjoista tekemät filmit. Miehekkeessä esimerkiksi on aivan huikeaa kaupunkikuvausta ja sitten se biisi Hetken lyhyen... Hieno on sekin.

  VastaaPoista
 5. 20-luvulta ei monta "elävää" kirjailijaa ole jäänyt, mutta Valtosta luetaan aina vain. Elokuvistakin monet ovat tosiaankin hyvin onnistuneita!

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: