15. kesäkuuta 2007

Herttasarja (1965)

Herttasarja Herttasarja 2/1965, Salaperäinen kirje
Kannen tekijä tuntematon

Herttasarja oli Sarjakustannuksen vuosina 1958-1968 julkaisema romanttisia tarinoita sisältänyt sarjakuvalehti, joka oli saman kokoinen kuin poikien Korkeajännitys-lehti. Ilmeisesti myös ainakin osa aineistosta tuli samalta brittiläiseltä lehtitalolta, Fleetwayltä.

Menevän miehen tunnusmerkki oli pitkään piippu, ja sen täytyi olla suoravartinen... miksi ihmeessä, sitä en tiedä. Kuvassa varsi jököttää jämerän pystyssä.

Herttasarjakuvan sisältö oli siis brittiläistä perua, ja lisää näitä pakahduttavan romanttisia kansikuvia löytyy Sivupolun kansigalleriasta, josta löytyy muutakin tietoa sarjasta.

Herttasarjaa käytetään usein synonyymina naisten romanttisille lukemistoille; hyvin lyhyen miesmuistin omaava yleisö saattaa jopa epäillä, ettei moista sarjaa ole koskaan edes ilmestynytkään (ks. Rihmaston keskustelupalsta).

Mies lähtee ja Coral itkee. Huomatkaa, että mies kertoo lentonsa lähtevän kello seitsemän - ja Coralin takanreunustalla kello on jo kuusi! Mitä Coral tekee... äijä kun on vehdannut muidenkin naisten kanssa, mutta vakuuttaa nyt rakastavansa vain Coralia. No, voinen paljastaa, että Coral ryntää viime tipassa lentokentälle ja nappaa miehen! Kaikki annetaan anteeksi. Miehet ovat miehiä.

Herttasarjan sarjakuvien piirtäjät olivat anonyymejä, mutta kyseessä olivat todennäköisesti samat italialaiset ja espanjalaiset taiteilijat, jotka piirsivät myös Korkeajännityksen sotasarjakuvia - eli heillä on ollut sopivasti vaihtelua työssään ainakin aiheen puolesta...

3 kommenttia:

 1. Keväämmällä yksi kaveri oli ostanut Pahkasian kokoelmakirjan. Selailtiin Oluthuoneen pöydässä kaikille tuttua tarinaa Billy Z. Jubu-Uhurun kaksoisidentiteetistä (sarjasta Neekerin lempi.)

  Kävi ilmi, että useimmat pöytätoverit eivät tunnistaneet piirrostyyliä. Heiltä meni tarinan hieno kuvallinen parodia kokonaan ohi.

  VastaaPoista
 2. Pahkasiasta nauttiminen vaatii syvällistä kulttuurituntemusta... ja sydämen sivistystä. Sitä ei kaikilla ole. Pahkasika oli suomalainen kulttuurilehti.

  VastaaPoista
 3. En tiennytkään tuommoisesta Coral-sankarittaresta.
  Löytäisitkö vielä pesujauhe-Coralin värimainoksen jostakin lehdestä?

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: