2. kesäkuuta 2007

Kuvakertomuksia (1936)

Löysin aimo pinon sanomalehtipaperille painettuja Kuvakertomuksia, jotka sisältävät 1930-luvun puolivälin klassisia amerikkalaisia sanomalehtisarjakuvia. Osa sarjakuvista on tuttuja (Mikki Hiiri, Kissalan pojat, Kippari Kalle), osa outoja (Tattilainen ja hänen koiransa Aate, Vähän mutta hyvää, Eppu, Kunnian kentältä).

Kuvakertomuksia oli Helsingin Sanomien sarjakuvaliite. Monet liiteen sarjakuvista ovat alkuperäisessä suuressa koossa, eli ne saattavat olla koko sanomalehtisivun kokoisia. Kun Helsingin Sanomat alkoi julkaista sarjakuviaan väreissä syyskuussa 2006, lehdessä kerrottiin, että joulukuussa 1937 Kuvakertomuksia julkaistiin yhden kerran osin nelivärisenä. Se oli ensimmäinen kerta, kun HS:ssa oli neliväristä painotyötä, mikä kertoi sarjakuvien arvostuksesta ja tärkeydestä. Sanomalehtisarjakuva oli todellista populaarikulttuuria "ennen wanhaan"!

Googlasin sarjakuvataiteilija Harold H. Knerriä, ja "Tattilainen ja hänen koiransa Aate" (Dinglehoofer Und His Dog) oli tosiaankin Kissalan poikien ns. "topper". Knerrillä oli koko sivu käytössään, ja silloin piirtäjä yleensä piirsi samalle sivulle jotain täytesarjaa pääsarjakuvan lisäksi, yleensä yläpuolelle (top). Ao. kuvassa on Knerrin sivu koko komeudessaan - liitteessä ei ole päivämäärää mutta sarjakuvan alkuperäinen julkaisupäivä on 8. maaliskuuta 1936.

Harold Knerr sarjakuvasivu
Art © Harold H. Knerr (King Features Syndicate 1936)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: