8. kesäkuuta 2007

Sherlockin perilliset

Sherlock elää! oli Tuoman Näverin otsikko Ruudun kasvatit -kolumnissa eilen (7.6.) Ilta=Sanomissa. Mukava lukea vaihteeksi päivälehdestä vähän syvemmältä luotaavaa tekstiä, jossa näkyy myös henkilökohtainen innostuneisuus aiheeseen:

Sherlock Holmes ei kuollut Reichenbachin putouksissa, eikä hän joutunut manan majoille edes kirjailija Arthur Conan Doylen kuoltua 1930. Holmes elää televisiossa. Hän on tohtori Gregory House, multifoobinen ex-poliisi Adian Monk, C.S.I.:n Gil Grissom ja ennen kaikkea newyorkilaisetsivä Robert Goren.

Näinhän se on; joissakin tapauksissa sherlockmaisuus (House) on jopa aivan tietoista, kuten Näveri aihettaan laajentaa.

Murhasta tuli totta -sarjan Jessica Fletcher saa kuitenkin tuomion "piinaavan säälittävänä räpellyksenä". Tästä uskallan olla eri mieltä, sillä juuri häntä meidän on kiittäminen näistä television uusista murhamysteereistä. Amerikkalainen televisio piti tällaisia whodunit-tyyppisiä ohjelmia katsojille liian vaikeina; esimerkiksi aivan loistava salapoliisisarja Ellery Queen ratkaisee (1975-76) jäi vain yhteen tuotantokauteen katsojien puutteen takia. Mutta sitten sama tuottajapari (Richard Levinson ja William Link) muokkasi idean uusiksi, nuoren miehen tilalle vaihdettiin Miss Marple -tyyppinen salapoliisikirjailija, suurkaupunki vaihdettiin kyläksi, ja kappas, sarjaa esitettiin kaksitoista vuotta putkeen (1984-1996). Joku Ellery Queenin toteuttamatta jäänyt jaksokin taidettiin käyttää tässä uudessa sarjassa. Televisioyleisö rakasti sarjaa ja "tottui" murha-arvoituksiin... Jessican kotikylän Cabot Coven murhatilastot tosin voittavat ylivoimaisesti monen suurkaupungin vastaavat; jossakin jaksossa joku pilailikin, ettei Jessicaa kannata kutsua kokkareille, sillä silloin varmasti joku murhataan!

Murhasta tuli totta on toki jo hieman vanhentunut, mutta pääosan esittäjänsä tapaan: viehättävästi.

Erityisen innostunut Näveri on Kova laki: Rikollinen mieli -sarjan Robert Gorenista. Goren on todellakin ihan aito "nuuskija", sillä hänellä on harvinaisen kehittynyt hajuaisti! Mutta kyllä näillä uusilla jenkkisarjoilla on juurensa enemmänkin yhdysvaltalaisen dekkariperinteen lakitupa- (Perry Mason) ja hardboiled-perinteessä kuin brittiläisissä herraskartanomurhissa.

Ja jos joku missasi Monkin ensimmäisellä esityskierroksella, sarjaa aletaan lähettää uusintoina heti huomisesta (9.6. TV1 17:15 - 18:30). Uusintakierroksilla ovat kesän aikana myös ylikomisario Morse ja neiti Marple.


  • PS. Miksi ei enää saa puusta tehtyjä televisioita? Luxor Studiossakin oli tyylikäs muotoilu, materiaalina mahonki ja teak.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: