5. kesäkuuta 2007

Louvren kummitus (1965)

Sattumia ei ole...

Le Fantôme du Louvre - Louvren kummitus Louvren kummitus (Belphégor, le fantôme du Louvre, Arthur Bernèden romaanin pohjalta) oli, tai siis on nyt uusintana, suorastaan huumaavan houreinen televisiokokemus (Yle Teemalla). Kerrontatekniikka on hyvinkin "uutta aaltoa", mutta tarinan sisältö hehkuu kuumeista kauhuromantiikka - tästä syntyy jotenkin järjettömältä ja jännittävältä tuntuva vastakohtainen "värinä", joka toimii televisioruudulla (mustavalkoisena, totta kai) mielettömän hyvin.

Louvren kummitus on vanhaa perua, ja Belphegor vielä vanhempaa, mutta tässä inkarnaatiossaan silti hyvin moderni luomus.

Arthur Bernède (1871-1937) perusti vuonna 1919 näyttelijä René Navarren (rikollissankari Fantômasin esittäjä) ja kirjailija Gaston Lerouxin kanssa tuotantoyhtiön Société des Cinéromans, jonka tarkoitus oli tuoda markkinoille yhtä aikaa sekä romaani että elokuva. Belphegor (nimi on yhdistelmä Baalista ja Phagorista) ilmestyi ensimmäisen kerran (molemmassa mediassa mutta ensin sarjaelokuvana) vuonna 1927. [Lähde: Belphegor] Nyt näytettävä televisiosarja on vuodelta 1965.

Belphegor on Ranskassa melkeinpä Draculan veroinen myyttinen hahmo, josta on tehty lukuisia elokuvaversioita. Société des Cinéromansin tarkoitus oli kilpailla maahan tuotujen yhdysvaltalaisten sarjafilmien kanssa, ja siinä ilmeisesti onnistuttiin oikein hyvin. Kukapa tietää, vaikka juuri näissä populaarifilmeissä olisi ollut alku Ranskan itsenäiselle ja omaleimaiselle elokuvateollisuudelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: