30. syyskuuta 2006

Sydney Horler: Kamppailu keksinnöstä (1942)

Kamppailu keksinnöstä julkaistiin lmarisen Mustanurkkaiset-sarjassa, joista monet oli ensiksi julkaistu jatkokertomuksena Lukemista kaikille -lehdessä (kustantaja Ilmarinen), kuten tämäkin. Kustannustoimittaja on ollut vireessä, sillä sekä kirjailijan etu- että sukunimi on kannessa väärin: Sidney po. Sydney, Horley po. Horler. Takakannessa sukunimi on pienemmällä präntillä sitten jo oikein. Olen aina hiukan epäillyt, että nimet kirjoitettiin tahallaan väärin kanteen koska Suomesta korvauksia kirjailijoille ei välttämättä maksettu ollenkaan. Mutta tämä on ihan vain arvailua... Pitää myös huomata, että tämäkin brittikirja on julkaistu Suomessa sota-aikaan vuonna 1942. Maksuliikenne vihollismaahan saattoi olla vaikeaa.

Lehtimies Sydney Horler (1888-1954) kirjoitti 157 kirjaa ja niiden myyntiluvut yhteensä olivat useissa miljoonissa. Hänen kuuluisin sankarinsa oli "Tiger" Standish, joka aikanaan oli yhtä suosittu kuin Sapperin Bulldog Drummond tai Leslie Charterisin Pyhimys. Horler oli tästä kolmikosta kaikista rahvaanomaisin, rasistisin ja roisein - eli lukijoiden mieleen! Pääkilpailijanaan Horler kuitenkin piti Edgar Wallacea, joka oli lähes yhtä tuottelias kuin hän.

Kansi voisi hyvinkin olla Ami Hauhion.
"Kulta, laitoitko jo yllesi sen ostamani 'tuhman' leikkipyjaman?"
"Aargh! Muru, en ole varma olenko valmis tähän..."

Uusi "mustanurkkainen" romaani kertoo neuvostovakoojien katalasta yrityksestä varastaa erään kuuluisan tiedemiehen käänteentekevä keksintö. Jännittävät tilanteet seuraavat toisiaan nopeassa tahdissa pitäen lukijan mielenkiinnon herpautumattomassa vireessä.

Julkaistu aikaisemmin Kvaakissa


English Summary: During the Second World War British pulp hack Sydney Horler was published in Finland by the name of Sidney Horley. I suspect that it was done 'cause the publisher didn't want to pay any royalties to the author. However, during that time Finland and Great Britain were officially at war with each other (not a single shot ever was shot) so, I've to admit, it also could've been difficult to send cheques by mail to enemy country! The book (maybe "The Vampire") had a really great cover as you can see above...

Technorati tags: , ,

4 kommenttia:

 1. Tuo säikähtänyt monsteri on kyllä timangia.

  VastaaPoista
 2. Joo, ei enää tehdä näin hienoja kirjankansia! Klassikko alallaan.

  VastaaPoista
 3. Eiköhän tuo kansi ole ilmiselvästi Hauhion. Hirviön polven vieressä erottuu tuossa skannauksessakin Hauhion tyylitelty Ami-signeeraus.

  VastaaPoista
 4. TK, olet oikeassa. Kas, etten sitä nimmaria huomannut! Tänks!

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: