12. syyskuuta 2006

Voi ravitsee luonnollisella tavalla (1958)

Tämä meijerijärjestöjen "propaganda" 50-luvun lopulta on herkullista luettavaa... Uhkasiko margariini markkinoita? Kuinka lapsenne pysyy pirteänä herkullisen ruokavalion avulla?

MEIJERIJÄRJESTÖT 1958

Antakaa lapsellenne ravinto- ja rakennusaineeksi sellaista, mitä luonto on itse tähän tarkoitukseen luonut. Tällöin lapsenne saa juuri niitä poltto- ja rakennusaineita, joita hän tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen normaalisti.

Luonto pitää huolen omien tarpeittensa tyydyttämisestä ja siksi se on antanut meille ruokahalun ja makuhermot, jotta osaisimme valita sopivimmat ravintoaineet.

Aidot luonnontuotteet kuten maito, voi, juusto ja ruisleipä ovat herkullisia. Ne ovat jo vuosisatojen aikana tehneet kansastamme sitkeä ja sisukkaan.

LUONTO ITSE SUOSITTELEE MEILLE VOITA. VOI ON TERVEELLISTÄ JA HERKULLISTA.

7 kommenttia:

 1. Meillä syötiin vieä tuohon aikaankin margariinia ja amerikanlaardia, köyhiä kun oltiin. Se kyllä tiedettiin, että voissa on a-vitamiinia, joka estää hämäräsokeutta.

  VastaaPoista
 2. Taisi se laardi olla vitaminoitua, mutta kovin oli pahan makuista, varsinkin se osa, joka oli yhteydessä pöntön reunaan.

  VastaaPoista
 3. Laardista en tiedä muuta kuin että se usein mainitaan vanhoissa romaaneissa, myös brittiläisissä.

  Oliko se jonkinlaista läskiä?

  VastaaPoista
 4. Sian ihraa se oli, mutta taisin liioitella kolmella vuodella sen riittoisuutta ravinnossani. Ei tuosta hirmuisia aikoja ole, kun leivän päälle jo levitettiin Flooraa. Törmäät varmaan siihenkin. Oheinen voilogo oli muistaakseni hyvin pitkäikäinen.

  VastaaPoista
 5. 60-luvun lopulla ja varmaan vielä 70-luvullakin ainakin maaseudulla kovin vierastettiin margariinia. Siihenhän kuulemma laitettiin kissan raatoja yms. lisuketta. Samoin kuin esimerkiksi veden käyttämistä ruokajuomana katsottiin melko karsaasti. Kaikki semmmoinen kun vähensi maidon menekkiä, ja sitä kautta kavensi maatalousyrittäjien ansioita.

  VastaaPoista
 6. Ilmari Turjahan se Uudessa Kuvalehdesä otti esille sen, mitä kaikkea Paasivaaran Raision tehtaalla prosessoitiin Suvikulta-margariiniksi. Repe Helismaan yhdessä rallissa sanailtiin: "Ei enää tuolla Raision puolla - ei enää juokse kissa, sillä se kissa leipien päällä on eväspaketissa." Kansa irvvaili: "Ennen pantiin mirrit multaan, nyt ne pannaan Suvikultaan." Kissa tuli mukaan kuvioon siinä vaiheessa, kun joku nakkasi kissanraadon Raision tehtaalle menevään teurastamon jätekuormaan ja joku otti kuormasta kuvan, jonka Turja jutussaan julkaisi.

  VastaaPoista
 7. Laardi on melkein samaa kuin ihra tai silava, jota saa vielä esim. Turun kauppahallista Reino Jokisen lihakaupasta. Sitä voi käyttää esim. englantilaiseen joulukakkuun - taannoin se oli kyllä niin täyttävänmakeanrasvaista, että syömättä jäi ja lopulta homehtui! Vaikka hetkisen ajan se oli ihan hyvää.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: