4. syyskuuta 2006

Nasta n:o 10 (1958)

Nasta (1957-1963) syntyi Lasten maailma -lehdestä (1945-1957), josta PopuLAARIssa on ollut paljonkin puhetta (erityisesti upeitten kansiensa takia). Nastassa kotimaista aineistoa oli enää hyvin vähän Lasten maailmaan verrattuna. Kuusi vuotta ilmestyttyään Nasta yhdistyi Sarjakuvalehden kanssa Nastasarjat-lehdeksi (1964-1965).

Nastassa ilmestyi eurooppalaisia sarjakuvia (usein vaan ei aina belgialaisesta Tintin-lehdestä), jatkokertomuksia, tiedejuttuja ja tehtäviä.

Nastan n:o 10/1958 oli avaruusnumero. Kannen oli taiteillut Albert Weinberg ja Tintti-vaikutteet olivat varsin selvät. Alla olevassa yksityiskohdassa näkyvät avaruusmiesten puvut ovat kuin suoraan Tintti Kuun kamaralla -albumista.
Kansi © 1958 Albert Weinberg
Ko. numeron sarjakuvia olivat: Planeetta Omegan valloitus (Albert Weinberg), Sumujen saari (Fred Funcken) , Heiska ja Heta (Modest et Pompon, André Franquin) ja Kivikauden kotkat eli Muinosten poikain lentokoulu (Bertil Almqvist).

Jatkokertomuksia lehdessä olivat Väinö Riikkilän Pertsa ja Kilu -seikkailu Hylkeenrasvaa ja Jean Peyrat'n Saharan ihme.

Takannessa oli kala- ja autokeräilykuvia. Tässä yksityiskohtaiset tiedot yhdestä ko. aikakauden hienoimmista autoista:
VOLGA - Sylintereitä 4, iskutilavuus 2445 sm³, teho 80 hv/4000 kierr./min., huippunopeus 135 km/t, polttonesteen kulutus 9 litraa/100 km, pituus 483 sm, leveys 180 sm, korkeus 162 sm, paino 1360 kg Valmistajamaa: Neuvostoliitto

Mutta onko Volga auto 1, 2 vai 3? En minä vain tiedä...

PS. Tintin-lehden sarjakuvia yritettiin julkaista Suomessa jo vuotta ennen Nastaa eli 1956 julkaisussa Ami - poikien oma lehti, josta on ollut juttua Kvaakissa. Lehteä ei ilmestynyt kuin kuusi numeroa.

2 kommenttia:

  1. Tuo keskimmäinen on Volga. Niitä oli paljon Bobedan jälkeen taksiautoina varsinkin maaseudulla. Molemmat olivat lämpimiä ja korkean maavaran ansiosta niillä saattoi liikkua hyvinkin huonoilla teillä.

    VastaaPoista
  2. Katsoin minäkin netistä, minkä näköisiä autoja ne Volgat ovat. Se keulatunnus, mikä lie pitkäsarvinen peura, on selvä tunnusmerkki.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: