15. syyskuuta 2006

Nuori Voima, Tinasotamiesnäyttely Pariisissa (1933)

Nuori Voima on jälkeenpäin mielletty hyvin pitkälle kirjallisuus- ja kulttuurilehdeksi, mutta kyllä se oli myös nuorten harraste- ja askartelulehti. 1930-luvulla lehden lähes joka numerossa mainostettiin Meccano-leluja ja olipa lehdessä kilpailujakin mekanorakentamisesta.

Kansiteksti:
Aarne Pietinen: Eero E. Böök NVL, yleissuomalaisen turnauksen voittaja, pelaa shakkia.

Uuden vuoden uljas numero: Nuorten uusista riennoista. - Kauniita kuvia Liettuasta. - Suomen Joutsen Välimerellä. - Liitolento harrastusalaksi. - Hienoja runoja. - Saima Harmaja kertoo Eestin tytöistä. - NVL:n talvijuhlien selostus ja kuvia - Kaanin uni, uusi jatkoromaani alkaa. - Hauska kuvaus luonnon insinööritaidosta. - Ponon osasto, kilpailuja, ongelmia ym.


Ponon posti -sivulla on Heikki Brotheruksen (1909 - 30.10.1985) raportti "Tinasotamiesnäyttely Pariisissa". Kuva upeasta pelilaudasta on samasta jutusta.
Parastaikaa on täällä Pariisissa, Invaliidihotellissa, joka on jättiläismäinen sotamuseo, näyttely, jonka on järjestänyt "Tinasotamiesten kerääjien seura". (...) Mitään sellaista en luullut edes näkeväni. Koko Ranskan armeija Jeanne d'Arcista ja Patayn taistelusta aina maailmansodan kenraaleihin ja Marnen taisteluun saakka yhdessä ainoassa salissa! Siellä ratsastivat kuninkaan muskettisoturit harmaissa ja mustissa puvuissaan komeiden hevosten selässä, sekä totinen Athos että papillinen Aramis ilmielävinä. Ludvig XIV:n vihollisilta riistämät liput liehuivat värikkäinä. Napoleon marsalkoiden ympäröimänä pienimpiä piirteitä myöten taidokkaasti muovailtuina. Merkillisiä nuo tinaiset pikkumiehet! Kukapa menisi, hetken niitä tarkasteltuaan, väittämään, ettei niissä olisi muutakin kuin pikkusen tinaa ja pikkusen heleitä värejä.Henrik "Heikki" Brotherus aloitti diplomaattiuransa 1932, joten hänen ensimmäinen asemapaikkansa lienee ollut Pariisi.

1 kommentti:

  1. Alussahan NVL:n puitteissa harrastaminen oli laaja-alaista, mutta minunkin pronssimerkkini on kirjallisuudesta.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: