3. kesäkuuta 2008

Tarzan koivussa

Tarzan ja Jane -kuvaTarzan ja Jane paljaan rakastuneina

Olipa virkistävää katsella 10 kirjaa lapsuudesta -sarjan avausta, aiheena Tarzan. Itsekin kesät mummulan koivuissa pikkutarzanina viettäneenä tajusin nyt todellakin, millainen vaikutus Tarzan-kirjoilla on ollut suomalaislasten mieliin, tai suorastaan psyykeen. Birgitta Ulfssonin tarzanhuuto, tai oikeastaan janehuuto, oli jotakin niin upeaa että... ja se huuto todisti vastaansanomattomasti, että Tarzan-kirjat olivat myös tyttökirjoja!

Hieno juttu oli myös näyttää Johnny Weissmüllerin ensimmäinen Tarzan-elokuva heti ohjelman perään. Weissmüller ja Maureen O'Sullivan ovat niin nuoria ja raikkaita, että vanhalla filmillä mustavalkoisena hehkuvan viidakkoromanssin illuusio muuttuu melkeinpä todeksi.

Burroughsin luoma kuva viidakon kuninkaasta on niin vahva, että tämän modernin myytin hahmo on kollektiivisesti tuttu heillekin, jotka eivät näitä kirjoja ja elokuvia ole koskaan nähneetkään. Omille lapsilleni Tarzanin hahmo on tutuin Disney-animaatiosarjana televisiosta. Aika ajallensa kutakin.

Ks. myös Tarzan taistelee jälleen (1945)

6 kommenttia:

 1. Uskomatonta seksiä muuten tuossa Janen asussa parissa ensimmäisessä elokuvassa ennen kuin sensuuri iski.

  VastaaPoista
 2. Hurjinta "vilauttelu" taitaa olla elokuvassa Tarzan ja valkoinen nainen. Maureen on muutenkin todella kaunis nainen, ja se kelluntauiskelu on hyvin sensuelli kohtaus tässä ekassa elokuvassa.

  VastaaPoista
 3. Ja taas on ulkosuomalainen kade, kun ei näe Suomen televisiosta vilaustakaan...

  VastaaPoista
 4. YLE Areenalta löytyy 10 kirjaa lapsuudesta. Tarzan-jakso on täällä:
  http://areena.yle.fi/toista?id=1301396

  VastaaPoista
 5. Näkyvät vain Suomen rajojen sisäpuolella. Nyyh.

  VastaaPoista
 6. No voi rähmän kämy! Sama juttu silti muillakin yleisradioyhtiöillä(kuten BBC). Kyse lienee tekijänoikeuksista jne.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: