13. kesäkuuta 2008

Calimero (1973)

Calimero 10/1973 © PagetCalimero 10/1973
© Paget

Toni ja Nino Pagot loivat 1963 yhden tunnetuimmista italialaisista sarjakuva- ja animaatiohahmoista: Calimeron. Pagot Brothers -animaatiostudioilla työskentelivät jotkut suomalaisillekin tutut italialaiset Aku Ankka -piirtäjät kuten Massimo de Vita. Ankkataiteilija Marco Rota on piirtänyt hänkin Calimeroa. Suomessa Calimero-lehti ei ilmestynyt kuin vuonna 1973 (Kustannus Williams).

Animaatiomaisen vauhdikasta menoa!

Calimeron hahmon tunnistaa heti, hän on musta pikkuinen tipu jolla on munankuori päässään. Hänen mielilauseensa on "E' un' ingiustizia, però!" eli on se vaan niin väärin. Muistaakseni se on suomeksi käännetty joskus myös muotoon: "Pieniä aina sorretaan!". Valitettavasti lausetta ei löytynyt yo. sarjakuvalehdestä.

Nykylapset tuntevat Calimeron parhaiten ehkä japanilaisena animena - no, tietenkin.

http://www.calimero.com/

6 kommenttia:

 1. Ainakin Italiassa Calimero siirtyi myös lasten kuvakirjoiksi: itsekin ostin monta vuotta sitten sotkamolaisesta, jo kuopatusta divarista sellaisen. Aika paksukin oli kuvakirjaksi, sellainen lähes 100-sivuinen.
  Muuhun krääsään, kuten muovifiguureihin ja sellaisiin, on törmännyt netissä. Itse olen pitänyt kuitenkin eniten noista 70-luvun lyhyistä Calimero-animaatioista: osin nostalgiaa tietysti.

  VastaaPoista
 2. Calimero näyttää olevan aika tuttu "brändi" Euroopassa. Suomessa se ei jostain syystä oikein ole saanut lastenkulttuurissa pysyvämpään sijaa. No, eihän sitä ihan kaikkea tartte ollakaan. Suomi on Aku Ankka -maa, aika vahvasti.

  VastaaPoista
 3. Eikös tuo näkynyt telkkarisarjana Suomessa jo 70-luvulla? Siitä on enemmän mielikuvia kuin sarjakuvasta.

  VastaaPoista
 4. Sitähän se anonyymikin tuossa ekassa kommentissa muisteli. Ja eiköhän tuota sarjakuvalehteäkin alettu julkaista juuri tuon televisio-ohjelman ns. peesissä.

  VastaaPoista
 5. Minullakin oli Calimero-avaimenperä mutta vuosikymmenten aikana sekin on jonnekin kadonnut. Harmi.

  VastaaPoista
 6. Calimero on hyvin tuotteistettu ja kaikenlaista "krääsää" löytyy yllin kyllin.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: