18. kesäkuuta 2008

Rikosten rajoilla (1951)

Robert Mitchum, Jane Russell ja Philip Van Zandt ovat Rikosten rajoilla (His Kind of Woman, 1951) - copyright Warner Bros.Robert Mitchum, Jane Russell ja Philip Van Zandt
ovat Rikosten rajoilla (His Kind of Woman, 1951)

Rikosten rajoilla on Leonard Maltinin arvosteluraamatun mukaan kulttielokuva, ja mikä ettei - sitähän melkein kaikki Robert Mitchumin tähdittämät film noirit ovat. Samaten tuottaja Howard Hughesin nimen lävähtäessä ruutuun heti aluksi syntyy mukavat värinät. Mutta eniten kultti- ja camp-arvoja elokuvaan tuo täydellisesti ylinäyttelevä Vincent Price elokuvatähtenä, joka löytää "miehen" itsestään.

Muuten totinen filmi lipsahtaakin muutaman kerran tilannekomedian puolelle ja on vaikea sanoa, kuinka tarkoituksellista on ollut alun perin tällaista sillisalaattia tehdä. Tyylilajien vaihtelu johtuu ehkä siitä, että tuottaja pani Richard Fleischerin ohjaamaan filmin käytännössä kokonaan uudestaan John Farrowin jälkeen. Tähän toki saattoi vaikuttaa Hughesin halu pitkittää kaikkien sellaisten elokuvien tekoa, joissa Jane Russell oli mukana. Howard Hughes tiiraili tätä intohimojensa salattua kohdetta usein hartaasti kulissien takaa, tai ehkä hän oli tuolloin jo alkanut hiljalleen erakoitua ja katseli päivän kuvauskelat omissa oloissaan.

YLE on näyttänyt tämän elokuvan useammankin kerran uusintana, toki hyvin kätkettynä aivan mahdottomiin lähetysaikoihin (keskellä päivää tai keskellä yötä).

2 kommenttia:

 1. Apropoo Richard Fleischer - Kun Disney piirtäjien kiittämättömään käytökseen kiusaantuneena ryhtyi tekemään näyteltyjä elokuvia, hän palkkasi ensimmäisten joukossa näiden elokuvien ohjaajaksi Richard Fleischerin. Max Fleischerin poika matkusti tapaamaan isänsä ankarinta kilpailijaa ja sai eteensä houkuttelevan tarjouksen. Fleischer kuitenkin empi.
  - Tuota. Haluaisin varmistua yhdestä asiasta. Tiedättekö kuka minä olen?
  - Kylläpä vain, Walt naurahti.
  - Haluaisin keskustella asiasta vielä varmuuden vuoksi isäni kanssa, Fleischer arkaili.
  - Totta kai, Walt myötäili. - Ilmoita sitten vastauksesi.
  Niinpä Richard Fleischer soitti isälleen, joka ärähti puhelimeen että mitä poika oikein horiset. Totta hemmetissä menet töihin Disneylle. Ja sano Waltille, että hänellä on erinomainen maku ohjaajien suhteen.

  VastaaPoista
 2. Rickin ja Maxin seikkailut Hollywoodissa! Nyt kun kerroit, niin jotain animaation tyylistä noissa pyssyleikeissä ja laivahassutteluissa ko. leffassa oli. Ei omena kauas puusta putoa.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: