26. kesäkuuta 2008

Kurikka (1949)

Hitler vs. Simplicissimus

Kun A. Hitler pääsi Saksassa valtaan niin ensitöikseen hän lopetti kuuluisan pilalehden Simplicissimuksen. Suomalainen "sosialidemokraattisia käsityksiä edustava" työväen pilalehti Kurikka julkaisi aiheesta pilapiirroksen vuonna 1933. Yksi diktaattorien yhteisistä luonteenpiirteistä on huumorintajuttomuus, ainakin jos huumori kohdistuu heihin itseensä.

Vuonna 1949 julkaistiin upea kovakantinen kooste Kurikan (Kustannusosakeyhtiö Kansanvalta, 1904-1954) parhaita paloja, Isänmaan kasvot Kurikan kuvastimessa (toim. Vilho Hokkanen). Kurikan julkaisu loppui suurin piirtein samoihin aikoihin kun Suomessa sosialidemokratia muuttui sosiaalidemokratiaksi...

Kansi: Hans Björklind

Kurikka tallensi myös katukulttuuria, sillä siinä ilmestyi Eerikki Meriluodon 400 sanan sakilaissanakirja jo vuonna 1914. Lehdessä julkaistiin myös slangilla kirjoitettuja juttuja (ks. Nuolijärvi: Suomalainen slangintutkimus .pdf). Suuri osa Kurikan pilakuvista oli ajan kritiikkiä ja siten erinomaista aineistoa myös poliittisen historian tutkijalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: