1. elokuuta 2007

The Headless Lady (1940)

Mapback on vakiintunut termi, jolla kutsutaan Dellin 1940- ja 1950 -luvulla julkaisemia dekkaripokkareita. Niiden takakannessa oli aina kartta rikospaikasta (with crime map on back cover). Logo oli avaimenreikä, josta tuijotti silmä. Muutenkin painotyö oli hyvin viimeisteltyä ja tyylikästä - ja totta kai etukannetkin olivat aivan verrattomia!

The Headless Lady kääntää todellakin satunnaisen selaajan pään... Näitä pokkareita löytyy silloin tällöin divareista, omani (ks. alla) löysin halpalaatikosta 50 sentillä. Yhdysvalloissa niillä on jo keräilyarvoa (.pdf) ja tietyt numerot voivat olla hyvinkin arvokkaita. Ao. isokokoisen kansikuvan latautumiseen voi mennä jonkin verran aikaa, mutta odotus on sen väärti.

Clayton Rawson: The Headless Lady, A Great Merlini Mystery
A Dell Mystery 176
- ja totta kai tarjolla on myös takakansi [klikkaa isommaksi]:

3 kommenttia:

  1. Hyvä löytö! Clayton Rawson on Suomessa tyystin tuntematon ja suomennoksia ei ole löytynyt edes ajan lehdissä. Oma halvin mapbackini on aikoinaan markalla ostettu Rex Stout.

    VastaaPoista
  2. Minullakin oli pari mapback-pokkaria ennestään, muistaakseni ainakin Dorothy B. Hughesin "So Blue Marble", joka sekin oli aivan loistava.

    VastaaPoista
  3. Tuo Hughes on minulta lukematta, vaikka taannoin luin moniakin hänen kirjojaan. Sehän on suomeksikin?

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: