7. elokuuta 2007

Ystäväni Sherlock Holmes (1993)

Huomaan muistikirjaan tekemästäni merkinnästä,
että oli jo keskiviikkoiltapäivä, marraskuun 16. 1987,
kun ystäväni Sherlock Holmesin huomio ensi kertaa kiintyi
kelloja vihaavan miehen eriskummalliseen tapaukseen.

Adrian Conan Doyle, John Dickson Carr: Ystäväni Sherlock Holmes (Book Studio 1993)
Collector-antologia 8
Kansi: Kari Leppänen

Ystäväni Sherlock Holmes on aivan nauttivaa luettavaa... Jotkut kirjan novelleista voisivat aivan hyvin olla itsensä A. C. Doylen kirjoittamia. Alkuteos The Exploits of Sherlock Holmes ilmestyi jo 1954, suomeksi se saatiin Risto Raition erinomaisesti kääntämänä vuonna 1993. Jokaisen novellin lopussa on viittaus alkuperäiseen tarinaan, josta inspiraatio näihin novelleihin on saatu.

Suomentaja selvittää ansiokkaissa jälkisanoissaan, että Seura-lehti julkaisi kymmenen näistä novelleista jo 1955. Tämä ei ole mitenkään merkillistä, sillä sekä Seuran että Apun (Avun?) sisällöstä suuri osa oli tuolloin novelleja. Oi niitä aikoja!

* * *

Televisiossa näytettiin muutama vuosi sitten kymmenkunta Universalin Sherlock Holmes -elokuvaa, pääosassa Basil Rathbone, mutta tämä taisi jäädä esittämättä: SHERLOCK HOLMES "The Pearl Of Death" (1945).

6 kommenttia:

 1. Näitä Ystäväni-tarinoita en ole lukenut, mutta alkuperäiset Conan Doylet ovat mielestäni parasta dekkarinovellia, mitä yleensä on. Basil Rathbonen tähdittämät leffat ovat kohtalaisia, mutta enemmän pidin Jeremy Brettin tähdittämästä tv-sarjasta. Se on aitoa Conan Doylea.

  VastaaPoista
 2. Jeremy Brettin hahmossa henkilöityi minun mielestäni se ihka aito Holmes. Näyttelikö ihan yhtä oivallista Watsonia kaksi eri henkilöä?

  VastaaPoista
 3. Moikka Lurker- pitkästä aikaa:

  Löysin blogin, josta sinullekin voisi olla iloa ja hyötyä...
  http://paleo-future.blogspot.com/

  t. Heikko signaali Ellu

  VastaaPoista
 4. Ystävämme Herlokki Solmunen.

  VastaaPoista
 5. Jeremy Brett oli briljantein Holmes. Valitettavasti muut kalpenevat hänen rinnallaan. Brett ELÄVÖITTI Holmesin filmille tulkinnalla jossa yhdistyvät lähes jumalainen eksentrisyys mystissävytteiseen logiikkaan sekä HIENOSTUNEESEEN ironiaan olematta loukkaavaa saivartelua. Taiteen aatelia vaikeimmasta päästä. Tyylilaji lajina on on TÄLLÄ tasolla sivuseikka.Syvällinen, analyysiä ja synteesiä käyttävä äly sekä mielikuvitus ovat välttämättömiä elementtejä tällaiselle roolisuoritukselle. Kyetäkseen tähän Brettin on ollut ITSE ymmärrettävä että "TAPAHTUMINEN" on relatiivisesti totta ja ennen kaikkea ajattelun, suunnittelun , tunteiden, aikomusten jne. JOHDOSTA imposoitua ja ilmaantuvaa eri tasoilla. Mikään ei absoluuttisesti siirry eiliseksi, koska jos näin olisi tulisi "eilisen" olla löydettävissä EILISENÄ. Kukka ei ole tietoa vaikka sillä olisi latinankielinen nimi.

  VastaaPoista
 6. Brett eläytyi rooliinsa hermonpäitään myöten. Mutta Brett itse toki näki kamerat ja kulissit, joite me emme katsojakokijoina nähneet.

  Mutta kyllä, Brett oli kaikkien aikojen paras SH-näyttelijä.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: