31. elokuuta 2007

Fallesmannin Arvo (1952)

Jukopliut!
sanoi Fallesmannin Arvo
Kirjoittanut: Sakari Pälsi
Kansi: Erkki Tanttu (Otava 1952)

Vakaumukseni on, että viiden vuosikymmenen perästä palvellaan pylvään nenässä Pälsin poikakirjoja. Ne ovat sentään hänen omintakeisin taiteilijalöytönsä, jossa hän on huumaantuneena heittäytynyt leveimmille siivilleen ja antanut huumorinsa huhkia jokseenkin ilman estoja.

Näin kirjoitti Aaro Hellaakoski vuonna 1950 (esseessään joka löytyy teoksesta Kuuntelua, esseitä teoksista ja tekijöistä). Olisin suonut hänen olleen enemmänkin oikeassa, sillä Sakari Pälsin pakinamaiset jutut fallesmannin Arvosta ovat hersyvää luettavaa, ja tyylillisesti ne ovat nuoren pojan pään ajatuksenvirtaa jossa pilkku ei ole käytössä kulunut ja josta Volter Kilpikin olisi kateellinen. Tarinat pohjautuvat Pälsin omiin poikavuosiin hämäläisessä pihapiirissä. Alaotsikkona on "lapsekkaita jutelmia". Yhä elävää historiaa, jos mikä.

Mutta ei näitä jutelmia ihan kokonaan unohdettu ole. Fallesmannin Arvo ja minä -niminen 12-osainen televisiosarja pyöri 1990-luvun puolivälissä, mutta se on mennyt minulta aivan ohi. Uusinta olisi paikallaan.

2 kommenttia:

  1. Hei,
    olisikohan video/dvd saatavilla?
    Ilkka Havukkala
    ilkka.havukkala@gmail.com

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kysellä YLE:n sivuilla, sieltä löytyy varmasti osoitteet kyselyille.

    http://www.yle.fi

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: