1. maaliskuuta 2007

Vanhat sarjakuvat

Juhan suku-uutiset tietää kertoa, että Minerva Kustannus julkaisee näköispainoksen (on jo julkaissut) Rodolphe Töpfferin Herra Koipeliini -klassikosta sarjakuvan. Onhan ko. kirjasta otettu painoksia Suomessa jo 150 vuotta. Kvaakissa on keskusteltu julkaisusta innokkaasti... ja arvostelukin on ilmestynyt (ks. Koipeliini käpälämäessä).

Ylen radiosoittimesta löytyy ohjelma Sarjakuvien historiaa. Siinä kerrotaan kuinka Vihtorista ja Klaarasta on juuri julkaistu kirja (Arktinen Banaani), jossa käsitellään sarjakuvien suomalaista vastaanottoa. Ohjelmassa pohditaan mm. kuinka paljon yksi sarjakuva voi vaikuttaa sanomalehden lukutottumukseen. Ennen sarjakuva oli kingi - kuten Kokoonpanolinjalla muistellaan. Vihtori ja Klaara on yhtä paljon suomalainen klassikko kuin amerikkalainen...

Uuden Suomen sunnuntailiitteen Vihtorit ja Klaarat piirrettiin osin uudelleen ja ruudut kavennettiin, mikä näkyy hyvin alla olevasta esimerkistä. McManusin signeerauskin on raa'asti katkaistu keskeltä!

Vihtori ja Klaara - Uusi Suomi Uusi Suomi, sunnuntailiite n:o 38/1939
BRINGING UP FATHER © King Features Syndicate

2 kommenttia:

  1. Kiitosta vaan kommentistasi.

    Itseäni asia kiinnosti enemmän tuosta 150 vuoden takaisesta näkökulmasta. En ole perehtynyt mahdollisiin muihin painoksiin tai siihen, mitä herra Koipeliinille vuoden 1857 jälkeen on tapahtunut.

    Hyvää jatkoa blogillesi!

    VastaaPoista
  2. Alkuperäinen on aina alkuperäinen, totta kai.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: