20. maaliskuuta 2007

Pirita, Karjalan tytär (1973)

Sen kunniaksi, että PopuLAARIssa meni tänään 50000 kävijän raja rikki, palaamme lukijoiden ihanaksi iloksi (katkeraksi kauhuksi?) Kaari Utrion vanhojen kirjankansien pariin! Pirita, Karjalan tytär oli Suuren suomalaisen kirjakerhon toukokuun kirja vuonna 1973. Upean kannen teki Kari Piippo.

Kansikuvissa on hehkeän neitosen lisäksi yleensä taustalla haahuilemassa salskea komistus, mutta tällä kertaa "intohimon hämäräriksi kohteiksi" ovat päässeet paksut ja parrakkaat pajarit...

Kaari Utrio: Pirita, Karjalan tytär -kansikuva Takakansiteksti:
Kaunis Pirita Henrikintytär syntyi syvässä Karjalassa, luopiomunkin ja aatelisneidon kielletyn rakkauden hedelmänä. Pirita myytiin orjaksi Avraamovin taloon nikkaassa Novgorodissa. Hän oppi sen mitä orjan on opittava — olemaan nokkela, nöyrä ja rohkea. Korskea Atim Avraamov pakotti Piritan vuoteeseensa ja tyttö joutui mukaan vaarallisiin valtajuonitteluihin, joita ohjaili kaunis ja demoninen »Novgorodin kuningatar», Marfa Boretskaja.

Kaiken sortuessa Pirita joutui seuraamaan Atimia katkeraan maanpakoon, kylmän Kuollan rannoille. Vain Piritan lujuus ja neuvokkuus pelasti pakolaiset monesti uhkaavasta tuhosta. Nälkä ja kuolema silmien edessä Pirita taisteli omasta ja suojattiensa elämästä, taitavasti ja hellittämättömästi — kunnes viimein löysi rakkauden ja suojapaikan.
Kaari Utrio: Pirita, Karjalan tytär
Piritan kohtalon jännittävänä taustana on Karjala ja tarunomainen Novgorod, sen bysanttinen loisto ja pajarien komea elämä, mustan rahvaan kurjuus, Vienan erämaiden ankaruus.

Kaari Utrio on kirjoittanut romaanin, jolla on paljon annettavaa erityisesti niille lukijoille, joita vanha Karjala ja sen historia kiehtoo. Ainutlaatuisen eloisasti ja yksityiskohtaisesti kirjailija kuvaa Vienan-Karjalan keskiaikaista elämää. Piritan jännittävät elämänvaiheet äkkinäisine käänteineen liittyvät vaivattomasti Novgorodin mahtavuuden ajan aitoon kuvaukseen.

Kaari Utrio: Pirita, Karjalan tytär - Oletko sinäkin seksisymboli?
- Joo, naiset tykkää tästä parrasta. Muutama kilo pitäisi kyllä pudottaa...

7 kommenttia:

 1. Haa kiitos taas näistä xD

  VastaaPoista
 2. Heh, ei kestä. Omaksi ja yhteiseksi hyväksi...

  VastaaPoista
 3. Nuo kannet ovat kyllä niin 70-lukua...minähän saan näppylöitä 70-luvun vaatteista ja muodista, joten ei kannata välittää:)

  Onnea 50 000 kävijän johdosta, Lurker!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, SusuPetal. Aika-kaudet seuraavat toisiaan (joo, nerokkaasti sanottu), ja saapa nähdä, miten joskus suhtaudutaan 2000-luvun ensimmäiseen vuosikymmeneen.

  VastaaPoista
 5. Varmaan omia kipupisteitä(kääk, mikä sana) ovat ne vuodet ja vuosikymmenet, jolloin itse on ollut nuori -siitä syystä antipatiani 70-luvulle...

  VastaaPoista
 6. Samoin on kyllä vähän 70-lukulaisen näppyläinen olo (saattaa toisaalta johtua esivaihdevuosioireistakin)!

  Mutta kaikesta huolimatta: Onnea vaan Lurkkeri - Keep On The Good Work!

  VastaaPoista
 7. son tosi näpsää ku omakin nimi on Pirita...

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: