12. maaliskuuta 2007

Saimaa-tupakka ...sanoi isäntä (1932)

Saimaa-tupakka... sanoi isäntä. Saimaa-tupakkaa on mainostettu PopuLAARIssa ennenkin. Vaan nyt löytyi eräästä divarista oikein kokonainen albumi näitä ...sanoi isäntä -mainoksia (ERVA, Helsinki 1932). Ne vaihtuivat lehdissä viikottain Vaasan leipää -mainosten tavoin ja muistuttivat hyvin paljon pilasivuilla julkaistuja piirroksia.

Tupakassa on S-A-I-M vitamiineja!Klikkaa isommaksi!

Saimaa-tupakkaa kehutaan estoitta... ja eiköhän sillä ole terveysvaikutustakin, ties vaikka Saimaassakin olisi vitamiineja. Tätäkin mainosta saa käyttää tulevissa tupakkaoikeudenkäynneissä PopuLAARIn luvalla!

Strengberg-savukkeet
Muutkin kuin isäntämiehet mainostivat Strengbergin savukkeita! Silmälasipäinen virkamiestyyppi polttaa tietty Fenniaa, taiteilija Mekkaa jne.
Strengbergin eri savukkeet ovat kylliksi monessa suhteessa erilaisia - hinnaltaan, voimakkuudeltaan, tuoksumaltaan y.m. - tyydyttääkseen erilaisia polttajia.

Yhtäläisiä ne ovat taas kaikilta niiltä ominaisuuksiltaan - hygienisesti valmistettuja, tasaisesti täytettyjä, ärryttävistä aineista puhtaita j.n.e. - joita kaikki polttajat yhtälaisesti arvostavat.

Siksi Teillekin on tarjolla sopiva Strengbergin savuke. Se voisi olla esim. jokin näistä: Mekka, Saimaa, Armiro 2, Saima tai Fennia.

Isännän seuraksi ilmestyi myöhemmin mainoksiin myös keksijänero Piki-Pekka. Saimaata valmistettiin pietarsaarelaisessa Strengbergin tupakkatehtaassa vuoteen 1980 asti, kunnes viimeisetkin pillitupakan tupruttelijat kokivat ns. luonnollisen poistuman ja amerikkalaistyyppinen filtteritupakka valloitti markkinat lopullisesti. Vaan mitä kaikkea onkaan piirretty pillitupakka-askien kansiin... ja runoiltu.

5 kommenttia:

  1. vielä 1950- ja 60-lukujen taitteessa lääkärit eivät vielä olleet selvillä tupakan terveysvaikutuksista – tai siis 1600-luvulta lähtien niistä oli selkeää tietoa, mutta se uskoi, joka tahtoi.
    Vielä 1960-luvulla oli yleistä, että lääkärit polttivat tupakkaa, jopa sydänlääkärit. Kun valitsin kuvia Sydänliiton historiaan, tahdoin välttämättä kuvan kolesterolihypoteesin isästä, amerikkalaisesta Ancel Keysistä, joka poseeraa tupakka kädessä. 70-luvulla useimpien sydänlääkäreiden, ja tietääkseni muidenkin lääkäreiden, tupakointi loppui kuin naulan kantaan.

    VastaaPoista
  2. Ikinä en oo tupakkia polttanut mutta sille en mahda mitään, että näihin mainoksiin olen kerta kaikkiaan hurahtanut! Esim Pikku-Fennian 30-luvun mainossarja jossa Suomea rakennetaan tupakan avulla... "Nuo nasevat taltaniskut kiittävät Pikku Fenniaa" ja "Tuo nostokurkien räminä kiittää Pikku Fenniaa". Hyvä että Kirsin valistus sitten aina palauttaa minutkin maan pinnalle!

    VastaaPoista
  3. Tupakkamainokset kuvastavat tosiaankin hyvin aikaansa, ja varsinkin nämä Isäntä-mainokset. Niitä on tiedossa joskus taas lisää...

    Uskomaton tahti on ollut mainosnikkarilla, kun melkein joka viikko on tullut uusi mainos ja uusi idea.

    VastaaPoista
  4. Kirjoitit, että näitä tupakkamainoksia löytyi albumillinen divarista. Julkaistiinko niitä sitten alpparina, kuten sarjakuvia, vai oliko joku keräilijä laittanut ne omaan albumiinsa vai miten? Jos tämmöistä julkaisutoimintaa oli, niin olisi kiva tietää. Itse tykkään kanssa vanhoista mainoksista tosi paljon.

    VastaaPoista
  5. Kuten totesin, kyse oli ihan julkaistusta albumista - kustantaja ja julkaisuvuosikin löytyy viestistä. Sen löytyminen oli tietenkin sattumaa, en osannut moista etsiäkään.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: