25. elokuuta 2006

Pyhimys-sarjakuva (1951)

Pyhimys eli Simon Templar on seikkailut kaikessa mahdollisessa mediassa, kirjoissa, elokuvissa, radiokuunnelmissa ja tietenkin myös sarjakuvissa.

Seuran "puffissa" hahmon luojaa, Leslie Charterista, sanotaan amerikkalaiseksi. Helposti se ei käynyt. Singaporessa syntynyt Leslie Charles Bowyer-Yin oli isän puolelta puoliksi kiinalainen, äidin puolelta englantilainen. Britanniasta USA:han vuonna 1932 muuttanut Charteris ei saanut pysyvää oleskelulupaa, koska laki esti maahanmuuton henkilöiltä joilla oli "50 % tai enemmän itämaalaista verta". Lopulta hän ja hänen tyttärensä saivat kongressin päätöksellä luvan pysyvään oleskeluun maassa.

Pyhimyksellä oli oma strippi-sarjakuvansa vuodesta 1948. Leslie Charteris kirjoitti aluksi itse sarjakuvaa (hän oli jo aikaisemmin kirjoittanut Agentti X9 -sarjakuvaa Dashiell Hammettin jälkeen). Sarjakuvaa piirsivät Mike Roy (1948-1951), John Spranger (1951-1959) ja Doug Wildey (1960-1961). Tussaajana ja taustojen piirtäjänä toimi sellainenkin sarjakuvan kuuluisuus kuin Jack Davis.

Tieteiskirjailijana paremmin tunnettu Harry Harrison kirjoitti sarjaa Charteriksen jälkeen, joka tosin vielä toimitti ja korjasi tekstin. Suomessa sarjakuvaa julkaistiin Seura-lehdessä (n:osta 1/1951).
Copyright 16.5.1949, New York Herald Tribune Inc.
SEURA 1/1951


SEURAN sarjakuvakaarti lisääntyy jälleen. Tunnetun amerikkalaisen jännityskirjailijan Leslie Charteris'in - jonka useita teoksia on suomennettukin - romaani "Pyhimys" on muokattu huiman jännittäväksi sarjakuvaksi. Se alkaa nyt ja jatkuu joka viikko - toivottavasti lukijoittemme suureksi iloksi.

English Summary: Leslie Charteris' The Saint (Pyhimys in Finnish) sunday strip was published in the Finnish weekly magazine Seura since 1951.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: